stdClass Object ( [id] => 1381499 [title] => Kada udvarač postaje zlostavljač? Sudac Visokog kaznenog suda objašnjava razliku, tumači i važnost ponašanja žrtve [alias] => kada-udvarac-postaje-zlostavljac-sudac-visokog-kaznenog-suda-objasnjava-razliku-tumaci-i-vaznost-ponasanja-zrtve [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Slučaj Dalibora Matanića u žižu interesa javnosti stavio je pravni termin o kojem još uvijek mnogi uče, a riječ je o spolnom uznemiravanju. O toj temi raspravljaju i laici i stručnjaci, ali rijetko kad imamo priliku o toj, kao i o drugim pravnim temama, čuti onu drugu stranu, stranu suca ili sutkinje.

Marijan Bitanga, sudac Visokog kaznenog suda i glasnogovornik toga suda rado se, međutim, odazvao ponudi Slobodne Dalmacije te s nama razgovarao jednostavno, bez mistificiranja koje se zna ponekad susresti kod njegovih kolega.

---

---

Najnovije izmjene zakonodavstva spolno su uznemiravanje stavile u isključivu domenu Kaznenog zakona. Zaprijećena kazna je do dvije godine zatvora. Po vama, je li to odgovarajuća kazna?

- Već sama činjenica da je neko ponašanje unijeto u katalog kaznenih djela, znači da je društvo putem kaznenog zakonodavstva prepoznalo društvenu opasnost određene fenomenologije. Naime, trebamo imati u vidu da je kazneno zakonodavstvo "ultima rato societatis", dakle, zadnje sredstvo kojim se društvo štiti od kriminala, jer su zakazali preventivni mehanizmi, drugi "socijalni osigurači" kao obitelj, odgojno-obrazovne ustanove, službe socijalne skrbi, zdravstveni sustav i drugi. No, kada se kazneno djelo već počini, javnost težište rasprave nerijetko odmah prebacuje na sankciju i postavlja pitanje korespondira li izrečena kazna sa počinjenim djelom i propisanim kaznenom okvirom.

Važnost brzine društvene reakcije

Zar to nije prirodno?

- Osobno smatram da u prvi plan trebamo staviti brzinu društvene reakcije na počinjeno kazneno djelo, jer je Cesare Beccaria još 1764. u svom čuvenom djelu "O zločinima i kaznama" naglasio da su brzina izricanja i izvjesnost kazne važniji od strogosti kazne. Naime, vidimo da su danas najuspješniji kazneno-pravni sustavi koji brzinom izricanja sankcije u javnosti stvaraju dojam uvjetovanog refleksa – ako si danas optužen za kazneno djelo, budi siguran da će osnovanost optužbe biti brzo i pošteno ispitana, te, ako si kriv, stići će te kazna. To je zahtjev glede suđenja u razumnom roku, kao jedna od esencija prava na pošteni postupak, koji standard brzine mi u Hrvatskoj još uvijek ne postižemo u svim slučajevima. Jer "što hitnija bude kazna, što prije nakon učinjenog zločina bude uslijedila, to će biti pravednija i korisnija". A to je osobito bitno kod kaznenih djela protiv spolne slobode, dakle, i kod spolnog uznemiravanja, gdje se mora u najvećoj mogućoj mjeri respektirati osjetljivost položaja žrtve tog kaznenog djela i zahtjev restorativnosti, s tim u vezi.

---

image

"Mislim da je društvena, pa i pravosudna objektivna percepcija ove pojavnosti kažnjivog ponašanja sve prisutnija"

Afp
---

A raspon kazni?

- Kad se raspravlja o adekvatnosti kaznenog okvira kod kaznenog djela spolnog uznemiravanja - od tri mjeseca do dvije godine, odnosno, do tri godine zatvora - treba imati u vidu da je zakonodavac već intervenirao u opis ovog kaznenog djela, koje je donošenjem Kaznenog zakona 2011. imao samo svoj osnovni oblik sa propisanom kaznom zatvora do jedne godine. Nakon toga se pooštravala kazna i proširivala kaznena zona ovog ponašanja do recentnih izmjena u ožujku tekuće godine. Pritom kod ocjene aktualnih kaznenih okvira ovo kazneno djelo trebamo staviti u odnos sa centralnim, stožernim djelom protiv spolne slobode, silovanjem iz članka 153. stavak 2. Kaznenog zakona, za koje je propisana kazna zatvora od pet do dvanaest godina zatvora i imati u vidu još dvije činjenice: iznimnost kažnjavanja kaznom zatvora kraćom od šest mjeseci, odnosno kratkotrajna kazna zatvora, i isključenje primjene instituta produljenog kaznenog djela kod kaznenih djela protiv spolne slobode.

Kada se to ima u vidu, kao i mogućnost izricanja sigurnosnih mjera, posebnih obveza i zaštitnog nadzora, onda se zakonodavni okvir za potrebe individualizacije sankcije čini više nego odgovarajući. Naravno, kad se počinitelju izreče kazna zatvora, sustav se mora posvetiti propisanom načinu izvršenja kazne, koje izvršenje također ima svoju svrhu. Samo takav, holistički pristup ovoj problematici može utjecati na smanjenje, redukciju spolnog uznemiravanja kao kažnjivog ponašanja.

Veliki je nesklad između podnesenih prijava i podignutih optužnica za spolno uznemiravanje.

- Percepcija javnosti i statistička realnost glede kaznenog djela spolnog uznemiravanja u očitom su neskladu, možda i zbog medijske eksponiranosti pojedinih slučajeva u javnom prostoru. Postoji nesklad između broja podnijetih kaznenih prijava i broj podignutih optužnica. Je li uzrok tome što su nadležna državna odvjetništva neke od slučajeva tretirale kao prekršaj ili su smatrali da nema osnovane sumnje da bi prijavljene osobe počinile kazneno djelo, stvar je dublje stručne analize, temeljem koje bi trebalo izvući odgovarajuće zaključke i izraditi smjernice daljnje aktivnosti na planu suzbijanja kažnjivog ponašanja spolnog uznemiravanja.

Siva zona

Po vama, koji su razlozi za vrlo mali broj kaznenih prijava za spolno uznemiravanje? Neki izvori tvrde da na 20 izvršenih djela, samo jedno bude prijavljeno.

- Svaka kriminološka fenomenologija ima i svoju tzv. sivu zonu – određeni broj događaja koji po svojim obilježjima predstavljaju kažnjivo ponašanje, bilo kazneno djelo ili prekršaj, ali iz najrazličitijih razloga se ne procesuiraju u odgovarajući sudski postupak. Na planu istraživanja spomenute sive zone kazneno pravo je upućeno na interdisciplinarnost, na rezultate istraživanja drugih znanosti, kriminologije prije svih. Međutim, nesporno je da je naše društvo u burnoj tranziciji u svim svojim segmentima i da svim tim promjenama svjedočimo na gotovo dnevnoj razini. Stoga mislim da odgovor na ovo pitanje nužno ima sociološki i/ili psihološki kontekst. No, iz predmeta u koje sam imao uvid može se zaključiti da žrtve reagiraju prijavom tek kada više ne mogu nositi teret uznemiravanja, dakle, nastoje izbjeći očekivani teret koji će im svojim negativnim stavom nametnuti okolina u kojoj žive ili rade, pa reagiraju prijavom tek kada teret uznemiravanja postane teži od tereta kojim će ih opteretiti okolina nakon prijave spolnog uznemiravanja.

Javnost, s jedne strane, redovito traži izricanje maksimalnih kazni, a spolno uznemiravanje ta ista javnost često minorizira te ponekad i ismijava. Po vama, je li ipak primjetan pozitivan pomak u društvenoj, ali i pravosudnoj percepciji ovog djela?

- Mislim da je društvena, pa i pravosudna objektivna percepcija ove pojavnosti kažnjivog ponašanja sve prisutnija. Kao dionici društvenih promjena možda tih primjena nismo dovoljno svjesni, ali kada se osvrnemo u prošlost registrirat ćemo vrijeme kada spolno uznemiravanje uopće nije bilo tema, potom je bilo tretirano kao prihvatljivo udvaranje, koketiranje, a tek odnedavno o toj temi raspravljamo kao o ozbiljnom sociološkom fenomenu, s mogućim kazneno-pravnim implikacijama. Sve se to događalo u relativno kratkom periodu u kojem su taj problem osvještavali medijski prikazi pojedinih slučajeva, kada je pravosuđe provodilo opsežne edukacijske programe sudaca i državnih odvjetnika po tom pitanju, kada su pri sudovima formirane službe za podršku svjedocima i žrtvama, kada je nadležna pravobraniteljica u svojim godišnjim izvješćima počela sistematski pratiti spolno uznemiravanje, kada je zakonodavac odlučio normativno široko "pokriti" spolno uznemiravanje, kao prekršajno i kazneno djelo… Dakle, učinjeni pomaci i trendovi su pozitivni, te napore u tom pravcu treba podržavati, štoviše, i intenzivirati.

---

image

"I pobornici pristupa "udvaranja na nepristojan način" svjesni su da i takav način udvaranja sobom nosi, u najmanju ruku, moralni prijekor. Ako pojačaju taj osjećaj moralnog prijekora, doći će do svijesti o sferi kaznene odgovornosti"

Dragan Matić/Cropix
---

I neke su druge teme prošle sličan put, zar ne?

- Glede procesa osvještavanja možemo povući paralelu s fenomenom homoseksualizma: još prije nekoliko desetljeća ta pojavnost je bila propisana kao kazneno djelo, da bi tijekom vremena bila dekriminalizirana i bila tretirana kao bolest, potom kao poremećaj u ponašanju, a danas je tzv. alternativni način ponašanja. Ovaj povijesni kontekst ilustrira činjenicu da jedna te ista aktivnost u relativno kratkom periodu može dobiti konkretno četiri značajno različite društvene i normativne valorizacije. Kako je to u stihovima opisao Petar Preradović "Od svih stvari na tom svijetu, samo mijena stalna jest".

Dvije krajnosti

Ipak, neki laici znaju i danas reći da je spolno uznemiravanje zapravo samo ‘udvaranje na nepristojan način‘, ali ono što je nekoj osobi samo bezobrazluk, drugoj je povreda časti i nanošenje štete... Kako pravno izbalansirati te dvije krajnosti?

- Spustimo se onda na laičku razinu: nemojmo se udvarati na način koji nam nije prihvatljiv kada se netko udvara nama osobno ili bliskoj nam osobi! Na kraju krajeva, i pobornici pristupa "udvaranja na nepristojan način" svjesni su da i takav način udvaranja sobom nosi, u najmanju ruku, moralni prijekor. Ako pojačaju taj osjećaj moralnog prijekora, doći će do svijesti o sferi kaznene odgovornosti. Zbog važnosti i nužnosti osvještavanje ove vrste kažnjivog ponašanja zakonodavac ga je izrijekom definirao: "Spolno uznemiravanje je svako verbalno, neverbalno, ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobi, koja uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okružje".

Dakle, potencijalni udvarači - jer u statistici pojavljuju se isključivo muškarci kao počinitelji kaznenog djela - moraju biti svjesni kako ovo kazneno djelo mogu počiniti ne samo riječima, već i konkludentnim činima, naravno, i fizičkim ponašanjem, pri čemu njegov aktivitet mora imati spolnu narav.

No ponašanje žrtve nije nevažno, zar ne?

- Dapače, možda je najvažnije istaknuti neželjenost tog činjenja od strane žrtve. Neki će možda primijetiti kako je zakonodavac propisao "visoke standarde udvaranja", no, ako ćemo poći od neprijeporne nužnosti poštovanja dostojanstva svake osobe, onda nas definicija spolnog uznemiravanja samo podsjeća na nešto što je inherentno tom poštivanju, do razine samorazumljivosti. Naravno da pritom i potencijalna žrtva već kod prvih signala može "pomoći" udvaraču dajući mu izrijekom do znanja da je njegovo udvaranje neželjeno i time moguće prevenirati počinjenje kaznenog djela, no, takvo što nije propisano kao pravna obveza na strani žrtve. Ovdje možemo povući paralelu sa davnašnjom, napuštenom sudskom praksom koja je kod kaznenog djela silovanja kao relevantnu okolnost razmatrala i otpor žrtve silovanja.

---

image

Laici znaju reći da je spolno uznemiravanje samo ‘udvaranje na nepristojan način‘, ali ono što je nekoj osobi samo bezobrazluk, drugoj je povreda časti i nanošenje štete

/Shutterstock
---

‘Startna‘ prednost

Je li optuženik u boljoj dokaznoj poziciji od žrtve?

- U malom broju predmeta u kojima sam sudio zbog kaznenog djela spolnog uznemiravanja i koji su završili osuđujućim presudama, obrana je inkriminirani odnos počinitelja i žrtve u pravilu prikazivala upravo kao "nepristojno udvaranje, koketiranje", dakle, ponašanje koje možemo okarakterizirati kao nekulturno, ali ne i kriminalno ponašanje. U potkrjepu takve obrane u pravilu su ukazivali na ponašanje žrtve koje su označavali kao "provokativno".

Zadaća je sudske prakse u okolnostima takve obrane kroz primjerenu i obrazloženu sankciju osvijestiti počinitelju djela društvenu opasnost i neprihvatljivost takvog činjenja. Glede procesne pozicije tužitelja moramo imati u vidu odredbu članka 3. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku po kojoj je teret dokaza u postupku utvrđivanja krivnje okrivljenika na tužitelju, konkretno, državnom odvjetniku, osim ako zakonom nije drugačije propisano, što kod spolnog uznemiravanja nije slučaj.

Što je još važno u tom procesu?

- Iz vlastitog iskustva mogu ocijeniti da je kod ovog kaznenog djela vrlo bitna kvaliteta uspostavljenog odnosa tužitelja i žrtve, kao i kvaliteta aktivnosti službe za podršku žrtvama. Unutar navedene konstelacije odnosa zadaća je suda omogućiti da se stvar raspravi temeljem ustanovljenih standarda poštenog postupka, u kojem je osobito važan aspekt "jednakosti oružja" stranaka spora. Stoga smatram da normativno nijedna od stranaka nema "startnu" prednost u postupku, no, hoće li istu ostvariti tijekom rasprave, ovisi isključivo o snazi dokaza i argumenata koji će se izvesti na raspravi.

---

NEUMOLJIVA STATISTIKA Na 451 prijavu - 63 osuđujuće presude

Statistika prijava, optužnica i osuđujućih presuda za kazneno djelo spolnog uznemiravanja od 2016. do kraja 2023. pokazuje da je u tome razdoblju podnesena 451 prijava, podignuto samo 86 optužnica i da su osuđena tek 63 počinitelja. Ukratko, oko 14 posto prijava, odnosno svaka sedma, završi osudom!

** 2016. – 36 kaznenih prijava, podignuto 7 optužnica, doneseno 5 osuđujućih presuda

** 2017. – 26 kaznenih prijava, devet optužnica, osam osuđujućih presuda

** 2018. – 49 kaznenih prijava, devet optužnica, četiri osuđujuće prijave

** 2019. – 59 kaznenih prijava, pet optužnica, četiri osuđujuće presude

** 2020. - 64 kaznene prijave, 11 optužnica, devet osuđujućih presuda

** 2021. – 93 kaznene prijave, 17 optužnica, 11 osuđujućih presuda

** 2022. – 58 kaznenih prijava, 17 optužnica, 13 osuđujućih presuda

** 2023. – 66 kaznenih prijava, 11 optužnica, devet osuđujućih presuda

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPOLNO UZNEMIRAVANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => SPOLNO UZNEMIRAVANJE 2 0 11918 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-16 09:40:59 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-18 09:05:57 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2024-04-17 13:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kada udvarač postaje zlostavljač? Sudac Visokog kaznenog suda objašnjava razliku, tumači i važnost ponašanja žrtve page_title=Kada udvarač postaje zlostavljač? Sudac Visokog kaznenog suda objašnjava razliku, tumači i važnost ponašanja žrtve [metakey] => MArijan Bitanga, Visoki kazneni sud, spolno uznemiravanje, Kazneni zakon [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26966193.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26969337.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26969339.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/16\/26966191.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Dragan Mati\u0107\/Cropix","Afp","\/Shutterstock","Dragan Mati\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Marijan Bitanga, sudac Visokog kaznenog suda i njegov glasnogovornik<\/p>","

\u201dMislim da je dru\u0161tvena, pa i pravosudna objektivna percepcija ove pojavnosti ka\u017enjivog pona\u0161anja sve prisutnija\u201d<\/p>","

Laici znaju re\u0107i da je spolno uznemiravanje samo \u2018udvaranje na nepristojan na\u010din\u2018, ali ono \u0161to je nekoj osobi samo bezobrazluk, drugoj je povreda \u010dasti i nano\u0161enje \u0161tete<\/p>","

\u201dI pobornici pristupa \u201dudvaranja na nepristojan na\u010din\u201d svjesni su da i takav na\u010din udvaranja sobom nosi, u najmanju ruku, moralni prijekor. Ako poja\u010daju taj osje\u0107aj moralnog prijekora, do\u0107i \u0107e do svijesti o sferi kaznene odgovornosti\u201d<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26966193_1920.jpg":"1920x1080","k_26966193_1280.jpg":"1280x1280","k_26966193_1024.jpg":"1024x1024","k_26966193_640.jpg":"640x640","k_26966193_480.jpg":"480x480","k_26966193_340.jpg":"340x340","k_26966193_220.jpg":"220x220","o_26966193_1280.jpg":"1280x853","o_26966193_1024.jpg":"1024x682","o_26966193_640.jpg":"640x426","o_26966193_480.jpg":"480x320","o_26966193_340.jpg":"340x226","o_26966193_220.jpg":"220x146","h_26966193_1280.jpg":"1280x854","h_26966193_1024.jpg":"1024x683","h_26966193_640.jpg":"640x427","h_26966193_480.jpg":"480x320","h_26966193_340.jpg":"340x227","h_26966193_220.jpg":"220x147","pp_26966193_1280.jpg":"1280x1628","pp_26966193_1024.jpg":"1024x1303","pp_26966193_640.jpg":"640x814","pp_26966193_480.jpg":"480x611","pp_26966193_340.jpg":"340x432","pp_26966193_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26969337_1920.jpg":"1920x1080","k_26969337_1280.jpg":"1280x1280","k_26969337_1024.jpg":"1024x1024","k_26969337_640.jpg":"640x640","k_26969337_480.jpg":"480x480","k_26969337_340.jpg":"340x340","k_26969337_220.jpg":"220x220","o_26969337_1280.jpg":"1280x852","o_26969337_1024.jpg":"1024x681","o_26969337_640.jpg":"640x426","o_26969337_480.jpg":"480x319","o_26969337_340.jpg":"340x226","o_26969337_220.jpg":"220x146","h_26969337_1280.jpg":"1280x854","h_26969337_1024.jpg":"1024x683","h_26969337_640.jpg":"640x427","h_26969337_480.jpg":"480x320","h_26969337_340.jpg":"340x227","h_26969337_220.jpg":"220x147","pp_26969337_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969337_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969337_640.jpg":"640x814","pp_26969337_480.jpg":"480x611","pp_26969337_340.jpg":"340x432","pp_26969337_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1319","hd_26969339_1920.jpg":"1920x1080","k_26969339_1280.jpg":"1280x1280","k_26969339_1024.jpg":"1024x1024","k_26969339_640.jpg":"640x640","k_26969339_480.jpg":"480x480","k_26969339_340.jpg":"340x340","k_26969339_220.jpg":"220x220","o_26969339_1280.jpg":"1280x879","o_26969339_1024.jpg":"1024x703","o_26969339_640.jpg":"640x439","o_26969339_480.jpg":"480x329","o_26969339_340.jpg":"340x233","o_26969339_220.jpg":"220x151","h_26969339_1280.jpg":"1280x854","h_26969339_1024.jpg":"1024x683","h_26969339_640.jpg":"640x427","h_26969339_480.jpg":"480x320","h_26969339_340.jpg":"340x227","h_26969339_220.jpg":"220x147","pp_26969339_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969339_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969339_640.jpg":"640x814","pp_26969339_480.jpg":"480x611","pp_26969339_340.jpg":"340x432","pp_26969339_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26966191_1920.jpg":"1920x1080","k_26966191_1280.jpg":"1280x1280","k_26966191_1024.jpg":"1024x1024","k_26966191_640.jpg":"640x640","k_26966191_480.jpg":"480x480","k_26966191_340.jpg":"340x340","k_26966191_220.jpg":"220x220","o_26966191_1280.jpg":"1280x1920","o_26966191_1024.jpg":"1024x1536","o_26966191_640.jpg":"640x960","o_26966191_480.jpg":"480x720","o_26966191_340.jpg":"340x510","o_26966191_220.jpg":"220x330","h_26966191_1280.jpg":"1280x854","h_26966191_1024.jpg":"1024x683","h_26966191_640.jpg":"640x427","h_26966191_480.jpg":"480x320","h_26966191_340.jpg":"340x227","h_26966191_220.jpg":"220x147","pp_26966191_1280.jpg":"1280x1628","pp_26966191_1024.jpg":"1024x1303","pp_26966191_640.jpg":"640x814","pp_26966191_480.jpg":"480x611","pp_26966191_340.jpg":"340x432","pp_26966191_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7645508 Threads: 5 Questions: 1621059141 Slow queries: 4815517 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111026840 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/kada-udvarac-postaje-zlostavljac-sudac-visokog-kaznenog-suda-objasnjava-razliku-tumaci-i-vaznost-ponasanja-zrtve-1381499 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kada-udvarac-postaje-zlostavljac-sudac-visokog-kaznenog-suda-objasnjava-razliku-tumaci-i-vaznost-ponasanja-zrtve-1381499?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 608781 [name] => MArijan Bitanga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-22 10:32:22 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-bitanga [link] => /tag/marijan-bitanga ) [1] => stdClass Object ( [id] => 261697 [name] => Visoki kazneni sud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => visoki-kazneni-sud [link] => /tag/visoki-kazneni-sud ) [2] => stdClass Object ( [id] => 530580 [name] => spolno uznemiravanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spolno-uznemiravanje [link] => /tag/spolno-uznemiravanje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 516233 [name] => Kazneni zakon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kazneni-zakon [link] => /tag/kazneni-zakon ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPOLNO UZNEMIRAVANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kada udvarač postaje zlostavljač? Sudac Visokog kaznenog suda objašnjava razliku, tumači i važnost ponašanja žrtve [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26966193.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Dragan Matić/Cropix [mainImageDesc] =>

Marijan Bitanga, sudac Visokog kaznenog suda i njegov glasnogovornik

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26966193.jpg [title] =>

Marijan Bitanga, sudac Visokog kaznenog suda i njegov glasnogovornik

Dragan Matić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969337.jpg [title] =>

”Mislim da je društvena, pa i pravosudna objektivna percepcija ove pojavnosti kažnjivog ponašanja sve prisutnija”

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26969339.jpg [title] =>

Laici znaju reći da je spolno uznemiravanje samo ‘udvaranje na nepristojan način‘, ali ono što je nekoj osobi samo bezobrazluk, drugoj je povreda časti i nanošenje štete

/Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/16/26966191.jpg [title] =>

”I pobornici pristupa ”udvaranja na nepristojan način” svjesni su da i takav način udvaranja sobom nosi, u najmanju ruku, moralni prijekor. Ako pojačaju taj osjećaj moralnog prijekora, doći će do svijesti o sferi kaznene odgovornosti”

Dragan Matić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Slučaj Dalibora Matanića u žižu interesa javnosti stavio je pravni termin o kojem još uvijek mnogi uče, a riječ je o spolnom uznemiravanju. O toj temi raspravljaju i laici i stručnjaci, ali rijetko kad imamo priliku o toj, kao i o drugim pravnim temama, čuti onu drugu stranu, stranu suca ili sutkinje.

Marijan Bitanga, sudac Visokog kaznenog suda i glasnogovornik toga suda rado se, međutim, odazvao ponudi Slobodne Dalmacije te s nama razgovarao jednostavno, bez mistificiranja koje se zna ponekad susresti kod njegovih kolega.

---

---

Najnovije izmjene zakonodavstva spolno su uznemiravanje stavile u isključivu domenu Kaznenog zakona. Zaprijećena kazna je do dvije godine zatvora. Po vama, je li to odgovarajuća kazna?

- Već sama činjenica da je neko ponašanje unijeto u katalog kaznenih djela, znači da je društvo putem kaznenog zakonodavstva prepoznalo društvenu opasnost određene fenomenologije. Naime, trebamo imati u vidu da je kazneno zakonodavstvo "ultima rato societatis", dakle, zadnje sredstvo kojim se društvo štiti od kriminala, jer su zakazali preventivni mehanizmi, drugi "socijalni osigurači" kao obitelj, odgojno-obrazovne ustanove, službe socijalne skrbi, zdravstveni sustav i drugi. No, kada se kazneno djelo već počini, javnost težište rasprave nerijetko odmah prebacuje na sankciju i postavlja pitanje korespondira li izrečena kazna sa počinjenim djelom i propisanim kaznenom okvirom.

Važnost brzine društvene reakcije

Zar to nije prirodno?

- Osobno smatram da u prvi plan trebamo staviti brzinu društvene reakcije na počinjeno kazneno djelo, jer je Cesare Beccaria još 1764. u svom čuvenom djelu "O zločinima i kaznama" naglasio da su brzina izricanja i izvjesnost kazne važniji od strogosti kazne. Naime, vidimo da su danas najuspješniji kazneno-pravni sustavi koji brzinom izricanja sankcije u javnosti stvaraju dojam uvjetovanog refleksa – ako si danas optužen za kazneno djelo, budi siguran da će osnovanost optužbe biti brzo i pošteno ispitana, te, ako si kriv, stići će te kazna. To je zahtjev glede suđenja u razumnom roku, kao jedna od esencija prava na pošteni postupak, koji standard brzine mi u Hrvatskoj još uvijek ne postižemo u svim slučajevima. Jer "što hitnija bude kazna, što prije nakon učinjenog zločina bude uslijedila, to će biti pravednija i korisnija". A to je osobito bitno kod kaznenih djela protiv spolne slobode, dakle, i kod spolnog uznemiravanja, gdje se mora u najvećoj mogućoj mjeri respektirati osjetljivost položaja žrtve tog kaznenog djela i zahtjev restorativnosti, s tim u vezi.

---

image

"Mislim da je društvena, pa i pravosudna objektivna percepcija ove pojavnosti kažnjivog ponašanja sve prisutnija"

Afp
---

A raspon kazni?

- Kad se raspravlja o adekvatnosti kaznenog okvira kod kaznenog djela spolnog uznemiravanja - od tri mjeseca do dvije godine, odnosno, do tri godine zatvora - treba imati u vidu da je zakonodavac već intervenirao u opis ovog kaznenog djela, koje je donošenjem Kaznenog zakona 2011. imao samo svoj osnovni oblik sa propisanom kaznom zatvora do jedne godine. Nakon toga se pooštravala kazna i proširivala kaznena zona ovog ponašanja do recentnih izmjena u ožujku tekuće godine. Pritom kod ocjene aktualnih kaznenih okvira ovo kazneno djelo trebamo staviti u odnos sa centralnim, stožernim djelom protiv spolne slobode, silovanjem iz članka 153. stavak 2. Kaznenog zakona, za koje je propisana kazna zatvora od pet do dvanaest godina zatvora i imati u vidu još dvije činjenice: iznimnost kažnjavanja kaznom zatvora kraćom od šest mjeseci, odnosno kratkotrajna kazna zatvora, i isključenje primjene instituta produljenog kaznenog djela kod kaznenih djela protiv spolne slobode.

Kada se to ima u vidu, kao i mogućnost izricanja sigurnosnih mjera, posebnih obveza i zaštitnog nadzora, onda se zakonodavni okvir za potrebe individualizacije sankcije čini više nego odgovarajući. Naravno, kad se počinitelju izreče kazna zatvora, sustav se mora posvetiti propisanom načinu izvršenja kazne, koje izvršenje također ima svoju svrhu. Samo takav, holistički pristup ovoj problematici može utjecati na smanjenje, redukciju spolnog uznemiravanja kao kažnjivog ponašanja.

Veliki je nesklad između podnesenih prijava i podignutih optužnica za spolno uznemiravanje.

- Percepcija javnosti i statistička realnost glede kaznenog djela spolnog uznemiravanja u očitom su neskladu, možda i zbog medijske eksponiranosti pojedinih slučajeva u javnom prostoru. Postoji nesklad između broja podnijetih kaznenih prijava i broj podignutih optužnica. Je li uzrok tome što su nadležna državna odvjetništva neke od slučajeva tretirale kao prekršaj ili su smatrali da nema osnovane sumnje da bi prijavljene osobe počinile kazneno djelo, stvar je dublje stručne analize, temeljem koje bi trebalo izvući odgovarajuće zaključke i izraditi smjernice daljnje aktivnosti na planu suzbijanja kažnjivog ponašanja spolnog uznemiravanja.

Siva zona

Po vama, koji su razlozi za vrlo mali broj kaznenih prijava za spolno uznemiravanje? Neki izvori tvrde da na 20 izvršenih djela, samo jedno bude prijavljeno.

- Svaka kriminološka fenomenologija ima i svoju tzv. sivu zonu – određeni broj događaja koji po svojim obilježjima predstavljaju kažnjivo ponašanje, bilo kazneno djelo ili prekršaj, ali iz najrazličitijih razloga se ne procesuiraju u odgovarajući sudski postupak. Na planu istraživanja spomenute sive zone kazneno pravo je upućeno na interdisciplinarnost, na rezultate istraživanja drugih znanosti, kriminologije prije svih. Međutim, nesporno je da je naše društvo u burnoj tranziciji u svim svojim segmentima i da svim tim promjenama svjedočimo na gotovo dnevnoj razini. Stoga mislim da odgovor na ovo pitanje nužno ima sociološki i/ili psihološki kontekst. No, iz predmeta u koje sam imao uvid može se zaključiti da žrtve reagiraju prijavom tek kada više ne mogu nositi teret uznemiravanja, dakle, nastoje izbjeći očekivani teret koji će im svojim negativnim stavom nametnuti okolina u kojoj žive ili rade, pa reagiraju prijavom tek kada teret uznemiravanja postane teži od tereta kojim će ih opteretiti okolina nakon prijave spolnog uznemiravanja.

Javnost, s jedne strane, redovito traži izricanje maksimalnih kazni, a spolno uznemiravanje ta ista javnost često minorizira te ponekad i ismijava. Po vama, je li ipak primjetan pozitivan pomak u društvenoj, ali i pravosudnoj percepciji ovog djela?

- Mislim da je društvena, pa i pravosudna objektivna percepcija ove pojavnosti kažnjivog ponašanja sve prisutnija. Kao dionici društvenih promjena možda tih primjena nismo dovoljno svjesni, ali kada se osvrnemo u prošlost registrirat ćemo vrijeme kada spolno uznemiravanje uopće nije bilo tema, potom je bilo tretirano kao prihvatljivo udvaranje, koketiranje, a tek odnedavno o toj temi raspravljamo kao o ozbiljnom sociološkom fenomenu, s mogućim kazneno-pravnim implikacijama. Sve se to događalo u relativno kratkom periodu u kojem su taj problem osvještavali medijski prikazi pojedinih slučajeva, kada je pravosuđe provodilo opsežne edukacijske programe sudaca i državnih odvjetnika po tom pitanju, kada su pri sudovima formirane službe za podršku svjedocima i žrtvama, kada je nadležna pravobraniteljica u svojim godišnjim izvješćima počela sistematski pratiti spolno uznemiravanje, kada je zakonodavac odlučio normativno široko "pokriti" spolno uznemiravanje, kao prekršajno i kazneno djelo… Dakle, učinjeni pomaci i trendovi su pozitivni, te napore u tom pravcu treba podržavati, štoviše, i intenzivirati.

---

image

"I pobornici pristupa "udvaranja na nepristojan način" svjesni su da i takav način udvaranja sobom nosi, u najmanju ruku, moralni prijekor. Ako pojačaju taj osjećaj moralnog prijekora, doći će do svijesti o sferi kaznene odgovornosti"

Dragan Matić/Cropix
---

I neke su druge teme prošle sličan put, zar ne?

- Glede procesa osvještavanja možemo povući paralelu s fenomenom homoseksualizma: još prije nekoliko desetljeća ta pojavnost je bila propisana kao kazneno djelo, da bi tijekom vremena bila dekriminalizirana i bila tretirana kao bolest, potom kao poremećaj u ponašanju, a danas je tzv. alternativni način ponašanja. Ovaj povijesni kontekst ilustrira činjenicu da jedna te ista aktivnost u relativno kratkom periodu može dobiti konkretno četiri značajno različite društvene i normativne valorizacije. Kako je to u stihovima opisao Petar Preradović "Od svih stvari na tom svijetu, samo mijena stalna jest".

Dvije krajnosti

Ipak, neki laici znaju i danas reći da je spolno uznemiravanje zapravo samo ‘udvaranje na nepristojan način‘, ali ono što je nekoj osobi samo bezobrazluk, drugoj je povreda časti i nanošenje štete... Kako pravno izbalansirati te dvije krajnosti?

- Spustimo se onda na laičku razinu: nemojmo se udvarati na način koji nam nije prihvatljiv kada se netko udvara nama osobno ili bliskoj nam osobi! Na kraju krajeva, i pobornici pristupa "udvaranja na nepristojan način" svjesni su da i takav način udvaranja sobom nosi, u najmanju ruku, moralni prijekor. Ako pojačaju taj osjećaj moralnog prijekora, doći će do svijesti o sferi kaznene odgovornosti. Zbog važnosti i nužnosti osvještavanje ove vrste kažnjivog ponašanja zakonodavac ga je izrijekom definirao: "Spolno uznemiravanje je svako verbalno, neverbalno, ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobi, koja uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okružje".

Dakle, potencijalni udvarači - jer u statistici pojavljuju se isključivo muškarci kao počinitelji kaznenog djela - moraju biti svjesni kako ovo kazneno djelo mogu počiniti ne samo riječima, već i konkludentnim činima, naravno, i fizičkim ponašanjem, pri čemu njegov aktivitet mora imati spolnu narav.

No ponašanje žrtve nije nevažno, zar ne?

- Dapače, možda je najvažnije istaknuti neželjenost tog činjenja od strane žrtve. Neki će možda primijetiti kako je zakonodavac propisao "visoke standarde udvaranja", no, ako ćemo poći od neprijeporne nužnosti poštovanja dostojanstva svake osobe, onda nas definicija spolnog uznemiravanja samo podsjeća na nešto što je inherentno tom poštivanju, do razine samorazumljivosti. Naravno da pritom i potencijalna žrtva već kod prvih signala može "pomoći" udvaraču dajući mu izrijekom do znanja da je njegovo udvaranje neželjeno i time moguće prevenirati počinjenje kaznenog djela, no, takvo što nije propisano kao pravna obveza na strani žrtve. Ovdje možemo povući paralelu sa davnašnjom, napuštenom sudskom praksom koja je kod kaznenog djela silovanja kao relevantnu okolnost razmatrala i otpor žrtve silovanja.

---

image

Laici znaju reći da je spolno uznemiravanje samo ‘udvaranje na nepristojan način‘, ali ono što je nekoj osobi samo bezobrazluk, drugoj je povreda časti i nanošenje štete

/Shutterstock
---

‘Startna‘ prednost

Je li optuženik u boljoj dokaznoj poziciji od žrtve?

- U malom broju predmeta u kojima sam sudio zbog kaznenog djela spolnog uznemiravanja i koji su završili osuđujućim presudama, obrana je inkriminirani odnos počinitelja i žrtve u pravilu prikazivala upravo kao "nepristojno udvaranje, koketiranje", dakle, ponašanje koje možemo okarakterizirati kao nekulturno, ali ne i kriminalno ponašanje. U potkrjepu takve obrane u pravilu su ukazivali na ponašanje žrtve koje su označavali kao "provokativno".

Zadaća je sudske prakse u okolnostima takve obrane kroz primjerenu i obrazloženu sankciju osvijestiti počinitelju djela društvenu opasnost i neprihvatljivost takvog činjenja. Glede procesne pozicije tužitelja moramo imati u vidu odredbu članka 3. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku po kojoj je teret dokaza u postupku utvrđivanja krivnje okrivljenika na tužitelju, konkretno, državnom odvjetniku, osim ako zakonom nije drugačije propisano, što kod spolnog uznemiravanja nije slučaj.

Što je još važno u tom procesu?

- Iz vlastitog iskustva mogu ocijeniti da je kod ovog kaznenog djela vrlo bitna kvaliteta uspostavljenog odnosa tužitelja i žrtve, kao i kvaliteta aktivnosti službe za podršku žrtvama. Unutar navedene konstelacije odnosa zadaća je suda omogućiti da se stvar raspravi temeljem ustanovljenih standarda poštenog postupka, u kojem je osobito važan aspekt "jednakosti oružja" stranaka spora. Stoga smatram da normativno nijedna od stranaka nema "startnu" prednost u postupku, no, hoće li istu ostvariti tijekom rasprave, ovisi isključivo o snazi dokaza i argumenata koji će se izvesti na raspravi.

---

NEUMOLJIVA STATISTIKA Na 451 prijavu - 63 osuđujuće presude

Statistika prijava, optužnica i osuđujućih presuda za kazneno djelo spolnog uznemiravanja od 2016. do kraja 2023. pokazuje da je u tome razdoblju podnesena 451 prijava, podignuto samo 86 optužnica i da su osuđena tek 63 počinitelja. Ukratko, oko 14 posto prijava, odnosno svaka sedma, završi osudom!

** 2016. – 36 kaznenih prijava, podignuto 7 optužnica, doneseno 5 osuđujućih presuda

** 2017. – 26 kaznenih prijava, devet optužnica, osam osuđujućih presuda

** 2018. – 49 kaznenih prijava, devet optužnica, četiri osuđujuće prijave

** 2019. – 59 kaznenih prijava, pet optužnica, četiri osuđujuće presude

** 2020. - 64 kaznene prijave, 11 optužnica, devet osuđujućih presuda

** 2021. – 93 kaznene prijave, 17 optužnica, 11 osuđujućih presuda

** 2022. – 58 kaznenih prijava, 17 optužnica, 13 osuđujućih presuda

** 2023. – 66 kaznenih prijava, 11 optužnica, devet osuđujućih presuda

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Dragan Matić/Cropix Afp /Shutterstock Dragan Matić/Cropix
Dragan Matić/Cropix

Marijan Bitanga, sudac Visokog kaznenog suda i njegov glasnogovornik

Afp

”Mislim da je društvena, pa i pravosudna objektivna percepcija ove pojavnosti kažnjivog ponašanja sve prisutnija”

/Shutterstock

Laici znaju reći da je spolno uznemiravanje samo ‘udvaranje na nepristojan način‘, ali ono što je nekoj osobi samo bezobrazluk, drugoj je povreda časti i nanošenje štete

Dragan Matić/Cropix

”I pobornici pristupa ”udvaranja na nepristojan način” svjesni su da i takav način udvaranja sobom nosi, u najmanju ruku, moralni prijekor. Ako pojačaju taj osjećaj moralnog prijekora, doći će do svijesti o sferi kaznene odgovornosti”

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kada-udvarac-postaje-zlostavljac-sudac-visokog-kaznenog-suda-objasnjava-razliku-tumaci-i-vaznost-ponasanja-zrtve-1381499 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5b18d634475ed9fb22ba34815bb04f44af802005 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kada+udvara%C4%8D+postaje+zlostavlja%C4%8D%3F+Sudac+Visokog+kaznenog+suda+obja%C5%A1njava+razliku%2C+tuma%C4%8Di+i+va%C5%BEnost+pona%C5%A1anja+%C5%BErtve&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkada-udvarac-postaje-zlostavljac-sudac-visokog-kaznenog-suda-objasnjava-razliku-tumaci-i-vaznost-ponasanja-zrtve-1381499 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkada-udvarac-postaje-zlostavljac-sudac-visokog-kaznenog-suda-objasnjava-razliku-tumaci-i-vaznost-ponasanja-zrtve-1381499 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPOLNO UZNEMIRAVANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSPOLNO UZNEMIRAVANJE

Kada udvarač postaje zlostavljač? Sudac Visokog kaznenog suda objašnjava razliku, tumači i važnost ponašanja žrtve

Piše Eda Vujević
17. travnja 2024. - 15:23

Slučaj Dalibora Matanića u žižu interesa javnosti stavio je pravni termin o kojem još uvijek mnogi uče, a riječ je o spolnom uznemiravanju. O toj temi raspravljaju i laici i stručnjaci, ali rijetko kad imamo priliku o toj, kao i o drugim pravnim temama, čuti onu drugu stranu, stranu suca ili sutkinje.

Marijan Bitanga, sudac Visokog kaznenog suda i glasnogovornik toga suda rado se, međutim, odazvao ponudi Slobodne Dalmacije te s nama razgovarao jednostavno, bez mistificiranja koje se zna ponekad susresti kod njegovih kolega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 21:35