stdClass Object ( [id] => 1382380 [title] => Sjećam se lokalnih izbora i Keruma koji se prvo dva dana pjenio, a onda se sjetio da je trgovac. I krenuo je biznis... [alias] => sjecam-se-lokalnih-izbora-i-keruma-koji-se-prvo-dva-dana-pjenio-a-onda-se-sjetio-da-je-trgovac-i-krenuo-je-biznis [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Milanović je definitivno gubitnik izbora, a HDZ kao relativni pobjednik ima najveće šanse formirati Vladu, tvrdi Sven Marcelić, profesor sociologije na Sveučilištu u Zadru, s kojim smo u Zadru razgovarali o rezultatima parlamentarnih izbora.

Zoran Milanović je dakle gubitnik?

- To uopće nije pitanje.

Zašto?

- Milanović je pokrenuo igru da smijeni HDZ, ali u tome nije uspio. Pritom je apsolutno kompromitirao sve dugoročne izglede za ljevicu i SDP. Konačno, rezultat cijelog tog cirkusa i njegova doprinosa za SDP bio je jedna mandat više nego prije četiri godine.

Tko je profitirao na ovim izborima?

- Možemo! i Most su profitirali, a vrlo vjerojatno ni jedni ni drugi neće biti u vladi. Ali su se pojačali, nisu nestali, Most traje već više od deset godina i sad su etablirani. Možemo! je dobio nacionalni okvir, učit će na greškama i bit će bolji. Domovinski pokret je nešto malo pao, ali to je nebitno jer ima velike šanse da uđe u Vladu. HDZ je nešto pao, ali nebitno, jer je relativni pobjednik. SDP je stagnirao, a imao je četiri godine pričati o korupciji, regionalnim nejednakostima, svemu i svačemu, no oni su se odlučili raskoliti.

Kakva je na koncu bila uloga Milanovića? Je li pomogao ili odmogao lijevoj sceni? Ili je pomogao homogenizaciji desnice?

- Milanović je dugoročno upropastio SDP i to traje još od 2007. godine. Oni su nakon njegova odlaska postali bezglava masa koja se još podijelila. A onda, kada se vratio, imao sam osjećaj da je samo izvadio svoje liste iz 2011., malo s njih otresao prašinu, ubacio nešto mlađih ljudi, i tako krenuo na izbore. Kada sam vidio listu SDP-a za 9. izbornu jedinicu ostao sam u šoku. Potpuno neprepoznatljivi ljudi, a oni koji su se izložili, kao Daniel Radeta, koji je bio meta serijskih napada, završili su na sedmom mjestu! Pritom se neke stranačke dinosaure gura na viša mjesta i oni ulaze u Sabor. SDP time šalje poruku da i ako se aktiviraš i izložiš, nisi kandidat po mjeri stranke nego netko tko guli partijski staž...

---

image

"Da su Možemo! i SDP izašli skupa na izbore ne znači da bi isti birači glasali za jedne i druge. Vjerojatno su neki glasali za Možemo! baš zato što im je Milanović otišao previše u desno, ili su pak Možemo! previše liberalni"

Jure Mišković/Cropix
---

Loša Milanovićeva kampanja

Je li Milanović dobro vodio kampanju? Dojam je da je svojim konfliktnim karakterom nanio štetu Rijekama pravde?

- Milanović je odradio jako lošu kampanju, ali on već 15 godina upropaštava svoju stranku, i to se vidi na svakom mogućem koraku. On je stranku ostavio u apsolutnom rasulu s Bernardićem, bez ideje i energije, a kad se vratio, vratio se na način koji, kako vidimo, već 15 godina ne funkcionira.

SDP je ostao bez ljudskih resursa, pogotovo mlađih kadrova, djeluje posve iscijeđeno?

- Slažem se, nedostaje im mladih ljudi. Kako stvari funkcioniraju u SDP-u dobar je primjer Mišo Krstičević koji je na vlasti u Pločama. Dobio je hrpu preferencijskih glasova, za razliku od ministrice poljoprivrede Marije Vučković, koja je dobila gotovo deset puta manje glasova. SDP bi se trebao, ako nešto misle postići, vratiti na grassroots i kroz “botom up” pristup početi stranku graditi iznova, jer ovo je potpuni raspad.

HDZ je znači pobjednik izbora?

- O tome uopće nema dvojbe.

Imaju 58 plus tri iz dijaspore, manje nego prije četiri godine?

- Mislim da je to dobar rezultat s obzirom na izlaznost. Oni jesu izgubili nešto mandata u odnosu na prošle izbore, ali je za njih dobro što su unatoč iznimno visokoj izlaznosti i dalje ostali prvi, a to je ovdje ključan faktor. Smatralo se da će veća izlaznost značiti više protestnih glasova protiv HDZ-a, no očito je da glasovi nisu u toj mjeri bili protestni. HDZ jest izgubio pet mandata, ali to je zapravo malo s obzirom na to da koalicija oko SDP-a nije uspjela ništa napraviti, odnosno imaju samo jedan mandat više. SDP je potpuno stagnirao.

Očekivalo se da će HDZ padati, ali su taj pad uspjeli zaustaviti na nekoj prihvatljivoj razini. Zapravo se dogodilo ono na što ukazujem već duže vrijeme, da su najviše profitirali najaktivniji. Naime, kad pogledate opoziciju, SDP i Domovinski pokret su bili veći od Mosta i Možemo!, ali kada pogledate tko je od opozicije najprisutniji u medijima, to su Grmoja, Benčić, Raspudići, Kekin... Most i Možemo! kao manje stranke pokazale su da veći angažman zaista angažira ljude i zato su dobili znatno veći postotak mandata, dok su i HDZ i DP pali, a SDP je stagnirao.

SDP i Možemo su zajedno dobili više glasova od HDZ-a, ali imaju devet mandata manje?

- Matematičko zbrajanje nije nužno adekvatno. Da su izašli skupa na izbore ne mora značiti da bi isti birači glasali za jedne i druge. Vjerojatno su neki glasali za Možemo! baš zato što im je kod SDP-a nešto bilo odbojno, ili smatraju da je Milanović otišao previše u desno, ili su pak Možemo! previše liberalni. No činjenica je da su Možemo! u 10. jedinici prešli prag od pet posto, ali nisu ušli u Sabor, a u 9. su ostvarili više od četiri posto. To su vrlo vjerojatno dva mandata koja bi dobili da su bili u koaliciji sa SDP-om, što znači dva mandata manje za desnicu. No pitanje je što bi se u tom slučaju dogodilo u Zagrebu. Činjenica ostaje da su bez koalicije prosuli više mandata, možda ne nužno devet, ali sigurno bi znatno otežali HDZ-u da dođe do ovakvog rezultata jer bi primarno njima uzeli glasove, a nešto manje DP-u.

Da su, primjerice, u 10. dobili još 300 glasova, ušli bi u Sabor i jedan mandat bi uzeli DP-u, a u Zadru bi u koaliciji uzeli mandat HDZ-u, što znači da bi u Dalmaciji imali dva dodatna mandata.

Lijevi glasovi otišli Ričardu

Čak ne mislim da bi u sinergiji posebno profitirali, nego u onome što je trebala biti točkasta koalicija. Da su odvojeno prošli dobro u svojim jakim bazama, a da su se držali zajedno tamo gdje su slabiji, primjerice u Dalmaciji, sigurno bi dobili još dva mandata. Možemo! se tu kockao i nije prošao. Bilo bi 59 za HDZ prema 42 za SDP i 12 za Možemo! i stvari bi se sigurno zakomplicirale. Ali, krive su bile procjene, a da je odustajanje od nekog oblika povezivanja bio promašaj, bilo je jasno i prije samih izbora.

Kome je Ričard nezavisni uzeo glasove? U Devetoj je imao 4,12 posto, a u Desetoj 3,17 posto, ukupno 15.228 glasova?

- To je dobro pitanje, potrebno ga je izanalizirati. Na prošlim lokalnim izborima u Zadru imao je flat rate. Osim na Bokanjcu gdje je bio najjači, imao je disperzirane glasove kroz cijeli Zadar. Nisam očekivao toliki njegov rezultat i mislim da je dio glasova za lijeve opcije otišao njemu. Generalno gledano, izostankom točkaste koalicije ljevica je izgubila nekoliko mandata.

S druge strane, socijaldemokrati su nestali, što je samo pokazatelj koliko je osoba bez stranke ništa. Osim ako netko zaista nije jak i dobro strukturno smješten, kao Puljak u Splitu.

Domovinski pokret je pao sa 16 na 14 mandata?

- Na prošlim izborima DP je očito bio dizajniran tako da bude manjinski partner u Vladi, no HDZ je uspio složiti vladu bez njih, uz manjine i nekoliko žetona. Sada će u HDZ-u ipak trebati donositi neke strateške odluke i tu je DP, unatoč manjem broju mandata, strateški bolje pozicioniran. HDZ ima manje glasova i teže će i s manjinama doći do željene brojke. Ili će ići na lomljenje DP-a na frakcije i tu pronaći još neki dio za sebe, ili će ulaziti u neke druge “dilove”.

Tko ima najbolji koalicijski potencijal za sastavljanje Vlade?

- HDZ bez ikakve dvojbe, samo je pitanje koliko će tvrdo pregovarati s DP-om. Puštaju se razni signali, DP navodno ne bi htio da Plenković bude premijer, ali je opet pitanje kako će DP s Kolakušićem i drugim frakcijama sve to podnijeti.

---

image

"Nije jasno zašto su DP-ovci s Kolakušićem uopće ulazili u koaliciju, jer su više oni donijeli njemu, nego on njima, ali ako HDZ-u bude trebala samo neka frakcija DP-a, nisam siguran da će uspjeti ostati čitavi"

Jure Mišković/Cropix
---

Je li moguć raskol u DP-u zbog koalicije s HDZ-om?

- Vrlo moguć, oni su s Kolakušićem već ionako nestabilni. Nije jasno zašto su s njim uopće ulazili u koaliciju, jer su više oni njemu donijeli, nego on njima, ali ako HDZ-u bude trebala samo neka frakcija DP-a, nisam siguran da će uspjeti ostati čitavi.

Može li DP s SDSS-om?

- HDZ-u i DP-u skupa treba još nekoliko zastupnika. Teoretski oni bi ih mogli skupiti sa strane, od IDS-a preko Fokusa, iako je to manje vjerojatno. Pretpostavljam da će biti žetona od svuda, ali ne mislim da će biti previše problema za slaganje nove Vlade. Sjećam se lokalnih izbora u Splitu kad je Kerum izgubio s puno nevažećih glasova. Prva dva dana se pjenio, ali onda se sjetio da je trgovac i krenuo je biznis. Negdje moji, negdje tvoji, negdje par ministarstva, negdje nekoliko državnih tajnika i ljudi omekšaju stavove.

Je li moguće ponavljanje izbora?

- Moguće je, ali mislim da do toga neće doći. HDZ će uspjeti nešto skrpati, osim ako Milanović nema neku ekstra kartu u rukavu, a sumnjam da je ima. Mislim da je na ovim izborima doživio potpuni poraz.

Pritisak manjeg partnera

Ako dobijemo Vladu HDZ-a i DP-a, kako će izgledati iduće četiri godine u programskom i ideološkom sadržaju?

- Hrvatska će sigurno ići još nešto desno, ali pitanje je koliko će HDZ uspjeti balansirati pritisak manjeg partnera. Plenković je demonstrirao da se može riješiti manjeg partnera, sjetite se MOST-a, a tu je i problem koliko je tih 14 mandata DP-a stvarno njihovo. Kolakušić je već rekao da će se ići na nove izbore, a pitanje je koliko je on “slobodni radikal”. No sjetimo se i kako je prošao Zekanović...

Imamo prekrajanje izbornih jedinica u interesu HDZ-a, imamo neuredne biračke popise po mjeri HDZ-a, imamo odluke Ustavnog suda u prilog HDZ-u... Je li moguće u tako dizajniranom sustavu pobijediti HDZ na izborima?

- Moguće je, i to ne bi bilo prvi put. Ono što je važno primijetiti jest nastavak procesa raslojavanja urbanih područja u Hrvatskoj. Imamo zagrebačku konurbaciju, sjever Hrvatske i Istru, koji su i ekonomski iznad prosjeka u odnosu na ostale dijelove Hrvatske. Zanimljivo je da se tome priključio Dubrovnik koji je ovaj put bio dosta lijevo. Činjenica da je Možemo! skoro prošao u 10. jedinici prije svega treba zahvaliti Dubrovniku koji ima, u odnosu na druge dijelove Dalmacije, malo jaču nevladinu scenu (Srđ je naš) koja se “preselila” u gradsko vijeće.

Osim u Dubrovniku, Možemo! u Splitu, Šibeniku i Zadru nema svoje predstavnike u tijelima vlasti, nije li zbog toga njihov rezultat u Dalmaciji zanimljiviji?

- Šibenik ima solidnu NGO scenu, a Zadar je urbano središte regije i bilo je očekivati da Možemo! ima neku prođu. S tim da je Možemo! jako loše posložio igru u 9. jedinici. Maju Šintić, nositeljicu liste, osobno poznajem kao bivšu studenticu, i jako aktivnu na NGO sceni u Šibeniku, a za Zadar sam morao guglati kandidate Možemo! kako bio znao tko je iz Zadra. Što je definitivno problem ako kao urbana stranka u najvećem gradu izborne jedinice nisi uspio nekoga isprofilirati.

Zašto biračima HDZ-a ne smeta imidž stranke koja se vezuje uz korupciju?

- Mislim da se tu naprosto radi o političkoj procjeni i sustavu vrijednosti. Hrvatska je po nekim vrijednostima umjereno konzervativna zemlja, nije baš Poljska ili Mađarska, ali nije ni Nizozemska, tako da taj desni centar jest odraz većine. Jednako tako znamo, prema istraživanju Eurobarometra, Hrvatska je među najtolerantnijim zemljama prema korupciji. Dugim trajanjem nekih fenomena čovjek se nažalost na njih naprosto navikne. Pogotovo ako u tome postoji neki sitni osobni ili članski interesi. HDZ ima preko 200 tisuća članova i dobije nekih 750 tisuća glasova. To je dakle očito jedna čvrsta baza koju ni velika mobilizacija birača ne može samo tako poništiti. Ljudi su ovdje vrijednosno najkompatibilniji s HDZ-om. Činjenica jest da je standard nešto rastao s HDZ-om, da neka ekonomska stabilnost postoji, za razliku od vlade Milanovića kad je ekonomija bila u banani, što nije bila prepreka da se tadašnji ministar Grčić, nakon 15 godina, sad opet nađe na listi.

U 10. izbornoj jedinici HDZ je računao na sedam, a dobio je šest mandata, u 9. je računao na osam, a dobio je sedam. Mandate su im uzeli Most i DP, što se u Dalmaciji promijenilo?

- Promijenilo se to što je iz devete jedinice otišla Lika koja je jako uporište HDZ-a, a to je išlo u korist Mostu i DP-u, jer su oni bolje prolazili u Dalmaciji, nego u Lici. Deseta je postala urbanija jer Split i Dubrovnik čine veći postotak populacije nego prije pa ne čudi da je SDP uzeo mandat više, a Možemo prešli prag.

Koliko je koalicija SDP i Centra imala pozitivne sinergije u Splitu? HDZ je dobio šest, htio je sedam, SDP ima četiri...

- U Splitu je SDP uzeo mandat HDZ-u. U Dalmaciji imamo to urbano-ruralno raslojavanje, gradovi zaista stoje kao gotovo odvojene cjeline i to je puno jače izraženo nego bilo gdje drugdje. Sad je pitanje kako tu napraviti neku konzistentnu platformu, kako napraviti da se sve te građanske i urbane stranke poslože. Puljak se sa svojim imenom pokazao kao alternativa strankama i pokosio je izbore. Taj bi model vjerojatno i drugdje funkcionirao, recimo u Zadru, da postoji neki Puljak...

---

image

"Plenković je demonstrirao da se može riješiti manjeg partnera, sjetite se Mosta, a tu je i problem koliko je tih 14 mandata DP-a stvarno njihovo"

Jure Mišković/Cropix
---

Urbano raslojavanje

Dalmacija je na početku demokratskih promjena bila hrvatski centar liberalne demokracije?

- Nekada, ali od tada do danas vidi se jako urbano raslojavanje u odnosu na ostatak Hrvatske. HDZ se recimo hvali da je pobijedio u svim jedinicama lokalne samouprave, ali se vidi da je rezultat u županiji puno bolji nego u glavnim gradskim centrima. Dubrovnik je ovaj put malo odskočio s lijevim varijantama, pogotovo Možemo!, no i Dalmacija je naprosto desno i dinamika desnih opcija oscilira, ali se previše ne rasipa.

Analitičari upozoravaju na deficit političke kulture u Dalmaciji, progresivne stranke tu nemaju šansu bez obzira na programe, vrijednosti i kvalitetu kandidata...

- Mogu se dijelom složiti, ali opet se neke stvari mijenjanju. Prvi put, primjerice, od zadnjih lokalnih izbora, HDZ u Zadru nema većinu u Gradskom vijeću i vidimo da u takvom modelu ne mogu funkcionirati. Gradonačelnik Dukić je kroz ove godine pokazao da nema snage biti na čelu procesa koji bi donosili promjenu u odnosima i pregovorima s većinom u vijeću, a sudeći prema aktualnim rezultatima, nije isključeno da tako bude i iduće četiri godine.

Kakvu će ulogu imati Milanović u nastavku superizborne godine, na europskim i predsjedničkim izborima?

- Ovaj njegov poraz sigurno će se preliti na te izbore. Milanović će sigurno pokušati dobiti još jedan mandat, ali s ovakvim krivom procjenom i deus ex machina ulaskom u kampanju koja zapravo nije uspjela, imat će popriličan negativan publicitet. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se Možemo! i druga ekipa s lijeva od toga distancirati, odnosno hoće li imati svoga kandidata. Bilo bi potpuno pogrešno da ga podrže s obzirom na to da se pokazalo kako su sve njegove procjene bile krive.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => HDZ-u i DP-u skupa treba još nekoliko zastupnika. Mogli bi ih skupiti sa strane, od IDS-a preko Fokusa, iako je to manje vjerojatno. Bit će žetona od svuda, ali ne mislim da će biti previše problema za slaganje nove Vlade. Sjećam se lokalnih izbora u Splitu kad je Kerum izgubio s puno nevažećih glasova. Prva dva dana se pjenio, ali onda se sjetio da je trgovac i krenuo je biznis. Negdje par ministarstva, negdje par državnih tajnika, i ljudi omekšaju stavove [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVEN MARCELIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => HDZ-u i DP-u skupa treba još nekoliko zastupnika. Mogli bi ih skupiti sa strane, od IDS-a preko Fokusa, iako je to manje vjerojatno. Bit će žetona od svuda, ali ne mislim da će biti previše problema za slaganje nove Vlade. Sjećam se lokalnih izbora u Splitu kad je Kerum izgubio s puno nevažećih glasova. Prva dva dana se pjenio, ali onda se sjetio da je trgovac i krenuo je biznis. Negdje par ministarstva, negdje par državnih tajnika, i ljudi omekšaju stavove SVEN MARCELIĆ 2 0 14303 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-18 16:44:35 [created_by] => 3134 [created_by_alias] => Ivica Nevešćanin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-20 19:11:43 [modified_by] => 3134 [publish_up] => 2024-04-20 18:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => HDZ-u i DP-u skupa treba još nekoliko zastupnika. Mogli bi ih skupiti sa strane, od IDS-a preko Fokusa, iako je to manje vjerojatno. Bit će žetona od svuda, ali ne mislim da će biti previše problema za slaganje nove Vlade. Sjećam se lokalnih izbora u [metadata] => robots= author= title=Sjećam se lokalnih izbora i Keruma koji se prvo dva dana pjenio, a onda se sjetio da je trgovac. I krenuo je biznis... page_title=Sjećam se lokalnih izbora i Keruma koji se prvo dva dana pjenio, a onda se sjetio da je trgovac. I krenuo je biznis... [metakey] => Sven Marcelić, parlamentarni izbori, hdz, sdp, dp, možemo , most [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976270.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976411.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976272.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976269.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sven Marceli\u0107<\/p>","

\u201dDa su Mo\u017eemo! i SDP iza\u0161li skupa na izbore ne zna\u010di da bi isti bira\u010di glasali za jedne i druge. Vjerojatno su neki glasali za Mo\u017eemo! ba\u0161 zato \u0161to im je Milanovi\u0107 oti\u0161ao previ\u0161e u desno, ili su pak Mo\u017eemo! previ\u0161e liberalni\u201d<\/p>","

\u201dNije jasno za\u0161to su DP-ovci s Kolaku\u0161i\u0107em uop\u0107e ulazili u koaliciju, jer su vi\u0161e oni donijeli njemu, nego on njima, ali ako HDZ-u bude trebala samo neka frakcija DP-a, nisam siguran da \u0107e uspjeti ostati \u010ditavi\u201d<\/p>","

\u201dPlenkovi\u0107 je demonstrirao da se mo\u017ee rije\u0161iti manjeg partnera, sjetite se Mosta, a tu je i problem koliko je tih 14 mandata DP-a stvarno njihovo\u201d<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26976270_1920.jpg":"1920x1080","k_26976270_1280.jpg":"1280x1280","k_26976270_1024.jpg":"1024x1024","k_26976270_640.jpg":"640x640","k_26976270_480.jpg":"480x480","k_26976270_340.jpg":"340x340","k_26976270_220.jpg":"220x220","o_26976270_1280.jpg":"1280x853","o_26976270_1024.jpg":"1024x682","o_26976270_640.jpg":"640x426","o_26976270_480.jpg":"480x320","o_26976270_340.jpg":"340x226","o_26976270_220.jpg":"220x146","h_26976270_1280.jpg":"1280x854","h_26976270_1024.jpg":"1024x683","h_26976270_640.jpg":"640x427","h_26976270_480.jpg":"480x320","h_26976270_340.jpg":"340x227","h_26976270_220.jpg":"220x147","pp_26976270_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976270_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976270_640.jpg":"640x814","pp_26976270_480.jpg":"480x611","pp_26976270_340.jpg":"340x432","pp_26976270_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1253","hd_26976411_1920.jpg":"1920x1080","k_26976411_1280.jpg":"1280x1280","k_26976411_1024.jpg":"1024x1024","k_26976411_640.jpg":"640x640","k_26976411_480.jpg":"480x480","k_26976411_340.jpg":"340x340","k_26976411_220.jpg":"220x220","o_26976411_1280.jpg":"1280x835","o_26976411_1024.jpg":"1024x668","o_26976411_640.jpg":"640x417","o_26976411_480.jpg":"480x313","o_26976411_340.jpg":"340x221","o_26976411_220.jpg":"220x143","h_26976411_1280.jpg":"1280x854","h_26976411_1024.jpg":"1024x683","h_26976411_640.jpg":"640x427","h_26976411_480.jpg":"480x320","h_26976411_340.jpg":"340x227","h_26976411_220.jpg":"220x147","pp_26976411_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976411_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976411_640.jpg":"640x814","pp_26976411_480.jpg":"480x611","pp_26976411_340.jpg":"340x432","pp_26976411_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26976272_1920.jpg":"1920x1080","k_26976272_1280.jpg":"1280x1280","k_26976272_1024.jpg":"1024x1024","k_26976272_640.jpg":"640x640","k_26976272_480.jpg":"480x480","k_26976272_340.jpg":"340x340","k_26976272_220.jpg":"220x220","o_26976272_1280.jpg":"1280x853","o_26976272_1024.jpg":"1024x682","o_26976272_640.jpg":"640x426","o_26976272_480.jpg":"480x320","o_26976272_340.jpg":"340x226","o_26976272_220.jpg":"220x146","h_26976272_1280.jpg":"1280x854","h_26976272_1024.jpg":"1024x683","h_26976272_640.jpg":"640x427","h_26976272_480.jpg":"480x320","h_26976272_340.jpg":"340x227","h_26976272_220.jpg":"220x147","pp_26976272_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976272_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976272_640.jpg":"640x814","pp_26976272_480.jpg":"480x611","pp_26976272_340.jpg":"340x432","pp_26976272_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2894","hd_26976269_1920.jpg":"1920x1080","k_26976269_1280.jpg":"1280x1280","k_26976269_1024.jpg":"1024x1024","k_26976269_640.jpg":"640x640","k_26976269_480.jpg":"480x480","k_26976269_340.jpg":"340x340","k_26976269_220.jpg":"220x220","o_26976269_1280.jpg":"1280x1929","o_26976269_1024.jpg":"1024x1543","o_26976269_640.jpg":"640x964","o_26976269_480.jpg":"480x723","o_26976269_340.jpg":"340x512","o_26976269_220.jpg":"220x331","h_26976269_1280.jpg":"1280x854","h_26976269_1024.jpg":"1024x683","h_26976269_640.jpg":"640x427","h_26976269_480.jpg":"480x320","h_26976269_340.jpg":"340x227","h_26976269_220.jpg":"220x147","pp_26976269_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976269_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976269_640.jpg":"640x814","pp_26976269_480.jpg":"480x611","pp_26976269_340.jpg":"340x432","pp_26976269_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7529607 Threads: 1 Questions: 1608493895 Slow queries: 4773432 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110719357 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/sjecam-se-lokalnih-izbora-i-keruma-koji-se-prvo-dva-dana-pjenio-a-onda-se-sjetio-da-je-trgovac-i-krenuo-je-biznis-1382380 [printLink] => /vijesti/hrvatska/sjecam-se-lokalnih-izbora-i-keruma-koji-se-prvo-dva-dana-pjenio-a-onda-se-sjetio-da-je-trgovac-i-krenuo-je-biznis-1382380?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 526242 [name] => Sven Marcelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sven-marcelic [link] => /tag/sven-marcelic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 391575 [name] => parlamentarni izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => parlamentarni-izbori [link] => /tag/parlamentarni-izbori ) [2] => stdClass Object ( [id] => 285718 [name] => HDZ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hdz [link] => /tag/hdz ) [3] => stdClass Object ( [id] => 283332 [name] => sdp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sdp [link] => /tag/sdp ) [4] => stdClass Object ( [id] => 659599 [name] => dp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-12 15:18:21 [main_article_id] => 0 [alias] => dp [link] => /tag/dp ) [5] => stdClass Object ( [id] => 611871 [name] => možemo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-03 15:24:01 [main_article_id] => 0 [alias] => mozemo [link] => /tag/mozemo ) [6] => stdClass Object ( [id] => 352056 [name] => most [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => most [link] => /tag/most ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => HDZ-u i DP-u skupa treba još nekoliko zastupnika. Mogli bi ih skupiti sa strane, od IDS-a preko Fokusa, iako je to manje vjerojatno. Bit će žetona od svuda, ali ne mislim da će biti previše problema za slaganje nove Vlade. Sjećam se lokalnih izbora u Splitu kad je Kerum izgubio s puno nevažećih glasova. Prva dva dana se pjenio, ali onda se sjetio da je trgovac i krenuo je biznis. Negdje par ministarstva, negdje par državnih tajnika, i ljudi omekšaju stavove [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVEN MARCELIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sjećam se lokalnih izbora i Keruma koji se prvo dva dana pjenio, a onda se sjetio da je trgovac. I krenuo je biznis... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3134 [name] => Ivica Nevešćanin [username] => ivica.nevescanin [email] => ivica.nevescanin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$dvf/Fim4uuFs2azWGhuZw.uCSZYgWQEm.S3IDrCVmuQDMDlRd4njO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-nevescanin-3134 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1652 [gender] => m [description] => [image] => 1652.webp [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1652.webp ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976270.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jure Mišković/Cropix [mainImageDesc] =>

Sven Marcelić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976270.jpg [title] =>

Sven Marcelić

Jure Mišković/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976411.jpg [title] =>

”Da su Možemo! i SDP izašli skupa na izbore ne znači da bi isti birači glasali za jedne i druge. Vjerojatno su neki glasali za Možemo! baš zato što im je Milanović otišao previše u desno, ili su pak Možemo! previše liberalni”

Jure Mišković/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976272.jpg [title] =>

”Nije jasno zašto su DP-ovci s Kolakušićem uopće ulazili u koaliciju, jer su više oni donijeli njemu, nego on njima, ali ako HDZ-u bude trebala samo neka frakcija DP-a, nisam siguran da će uspjeti ostati čitavi”

Jure Mišković/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976269.jpg [title] =>

”Plenković je demonstrirao da se može riješiti manjeg partnera, sjetite se Mosta, a tu je i problem koliko je tih 14 mandata DP-a stvarno njihovo”

Jure Mišković/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Milanović je definitivno gubitnik izbora, a HDZ kao relativni pobjednik ima najveće šanse formirati Vladu, tvrdi Sven Marcelić, profesor sociologije na Sveučilištu u Zadru, s kojim smo u Zadru razgovarali o rezultatima parlamentarnih izbora.

Zoran Milanović je dakle gubitnik?

- To uopće nije pitanje.

Zašto?

- Milanović je pokrenuo igru da smijeni HDZ, ali u tome nije uspio. Pritom je apsolutno kompromitirao sve dugoročne izglede za ljevicu i SDP. Konačno, rezultat cijelog tog cirkusa i njegova doprinosa za SDP bio je jedna mandat više nego prije četiri godine.

Tko je profitirao na ovim izborima?

- Možemo! i Most su profitirali, a vrlo vjerojatno ni jedni ni drugi neće biti u vladi. Ali su se pojačali, nisu nestali, Most traje već više od deset godina i sad su etablirani. Možemo! je dobio nacionalni okvir, učit će na greškama i bit će bolji. Domovinski pokret je nešto malo pao, ali to je nebitno jer ima velike šanse da uđe u Vladu. HDZ je nešto pao, ali nebitno, jer je relativni pobjednik. SDP je stagnirao, a imao je četiri godine pričati o korupciji, regionalnim nejednakostima, svemu i svačemu, no oni su se odlučili raskoliti.

Kakva je na koncu bila uloga Milanovića? Je li pomogao ili odmogao lijevoj sceni? Ili je pomogao homogenizaciji desnice?

- Milanović je dugoročno upropastio SDP i to traje još od 2007. godine. Oni su nakon njegova odlaska postali bezglava masa koja se još podijelila. A onda, kada se vratio, imao sam osjećaj da je samo izvadio svoje liste iz 2011., malo s njih otresao prašinu, ubacio nešto mlađih ljudi, i tako krenuo na izbore. Kada sam vidio listu SDP-a za 9. izbornu jedinicu ostao sam u šoku. Potpuno neprepoznatljivi ljudi, a oni koji su se izložili, kao Daniel Radeta, koji je bio meta serijskih napada, završili su na sedmom mjestu! Pritom se neke stranačke dinosaure gura na viša mjesta i oni ulaze u Sabor. SDP time šalje poruku da i ako se aktiviraš i izložiš, nisi kandidat po mjeri stranke nego netko tko guli partijski staž...

---

image

"Da su Možemo! i SDP izašli skupa na izbore ne znači da bi isti birači glasali za jedne i druge. Vjerojatno su neki glasali za Možemo! baš zato što im je Milanović otišao previše u desno, ili su pak Možemo! previše liberalni"

Jure Mišković/Cropix
---

Loša Milanovićeva kampanja

Je li Milanović dobro vodio kampanju? Dojam je da je svojim konfliktnim karakterom nanio štetu Rijekama pravde?

- Milanović je odradio jako lošu kampanju, ali on već 15 godina upropaštava svoju stranku, i to se vidi na svakom mogućem koraku. On je stranku ostavio u apsolutnom rasulu s Bernardićem, bez ideje i energije, a kad se vratio, vratio se na način koji, kako vidimo, već 15 godina ne funkcionira.

SDP je ostao bez ljudskih resursa, pogotovo mlađih kadrova, djeluje posve iscijeđeno?

- Slažem se, nedostaje im mladih ljudi. Kako stvari funkcioniraju u SDP-u dobar je primjer Mišo Krstičević koji je na vlasti u Pločama. Dobio je hrpu preferencijskih glasova, za razliku od ministrice poljoprivrede Marije Vučković, koja je dobila gotovo deset puta manje glasova. SDP bi se trebao, ako nešto misle postići, vratiti na grassroots i kroz “botom up” pristup početi stranku graditi iznova, jer ovo je potpuni raspad.

HDZ je znači pobjednik izbora?

- O tome uopće nema dvojbe.

Imaju 58 plus tri iz dijaspore, manje nego prije četiri godine?

- Mislim da je to dobar rezultat s obzirom na izlaznost. Oni jesu izgubili nešto mandata u odnosu na prošle izbore, ali je za njih dobro što su unatoč iznimno visokoj izlaznosti i dalje ostali prvi, a to je ovdje ključan faktor. Smatralo se da će veća izlaznost značiti više protestnih glasova protiv HDZ-a, no očito je da glasovi nisu u toj mjeri bili protestni. HDZ jest izgubio pet mandata, ali to je zapravo malo s obzirom na to da koalicija oko SDP-a nije uspjela ništa napraviti, odnosno imaju samo jedan mandat više. SDP je potpuno stagnirao.

Očekivalo se da će HDZ padati, ali su taj pad uspjeli zaustaviti na nekoj prihvatljivoj razini. Zapravo se dogodilo ono na što ukazujem već duže vrijeme, da su najviše profitirali najaktivniji. Naime, kad pogledate opoziciju, SDP i Domovinski pokret su bili veći od Mosta i Možemo!, ali kada pogledate tko je od opozicije najprisutniji u medijima, to su Grmoja, Benčić, Raspudići, Kekin... Most i Možemo! kao manje stranke pokazale su da veći angažman zaista angažira ljude i zato su dobili znatno veći postotak mandata, dok su i HDZ i DP pali, a SDP je stagnirao.

SDP i Možemo su zajedno dobili više glasova od HDZ-a, ali imaju devet mandata manje?

- Matematičko zbrajanje nije nužno adekvatno. Da su izašli skupa na izbore ne mora značiti da bi isti birači glasali za jedne i druge. Vjerojatno su neki glasali za Možemo! baš zato što im je kod SDP-a nešto bilo odbojno, ili smatraju da je Milanović otišao previše u desno, ili su pak Možemo! previše liberalni. No činjenica je da su Možemo! u 10. jedinici prešli prag od pet posto, ali nisu ušli u Sabor, a u 9. su ostvarili više od četiri posto. To su vrlo vjerojatno dva mandata koja bi dobili da su bili u koaliciji sa SDP-om, što znači dva mandata manje za desnicu. No pitanje je što bi se u tom slučaju dogodilo u Zagrebu. Činjenica ostaje da su bez koalicije prosuli više mandata, možda ne nužno devet, ali sigurno bi znatno otežali HDZ-u da dođe do ovakvog rezultata jer bi primarno njima uzeli glasove, a nešto manje DP-u.

Da su, primjerice, u 10. dobili još 300 glasova, ušli bi u Sabor i jedan mandat bi uzeli DP-u, a u Zadru bi u koaliciji uzeli mandat HDZ-u, što znači da bi u Dalmaciji imali dva dodatna mandata.

Lijevi glasovi otišli Ričardu

Čak ne mislim da bi u sinergiji posebno profitirali, nego u onome što je trebala biti točkasta koalicija. Da su odvojeno prošli dobro u svojim jakim bazama, a da su se držali zajedno tamo gdje su slabiji, primjerice u Dalmaciji, sigurno bi dobili još dva mandata. Možemo! se tu kockao i nije prošao. Bilo bi 59 za HDZ prema 42 za SDP i 12 za Možemo! i stvari bi se sigurno zakomplicirale. Ali, krive su bile procjene, a da je odustajanje od nekog oblika povezivanja bio promašaj, bilo je jasno i prije samih izbora.

Kome je Ričard nezavisni uzeo glasove? U Devetoj je imao 4,12 posto, a u Desetoj 3,17 posto, ukupno 15.228 glasova?

- To je dobro pitanje, potrebno ga je izanalizirati. Na prošlim lokalnim izborima u Zadru imao je flat rate. Osim na Bokanjcu gdje je bio najjači, imao je disperzirane glasove kroz cijeli Zadar. Nisam očekivao toliki njegov rezultat i mislim da je dio glasova za lijeve opcije otišao njemu. Generalno gledano, izostankom točkaste koalicije ljevica je izgubila nekoliko mandata.

S druge strane, socijaldemokrati su nestali, što je samo pokazatelj koliko je osoba bez stranke ništa. Osim ako netko zaista nije jak i dobro strukturno smješten, kao Puljak u Splitu.

Domovinski pokret je pao sa 16 na 14 mandata?

- Na prošlim izborima DP je očito bio dizajniran tako da bude manjinski partner u Vladi, no HDZ je uspio složiti vladu bez njih, uz manjine i nekoliko žetona. Sada će u HDZ-u ipak trebati donositi neke strateške odluke i tu je DP, unatoč manjem broju mandata, strateški bolje pozicioniran. HDZ ima manje glasova i teže će i s manjinama doći do željene brojke. Ili će ići na lomljenje DP-a na frakcije i tu pronaći još neki dio za sebe, ili će ulaziti u neke druge “dilove”.

Tko ima najbolji koalicijski potencijal za sastavljanje Vlade?

- HDZ bez ikakve dvojbe, samo je pitanje koliko će tvrdo pregovarati s DP-om. Puštaju se razni signali, DP navodno ne bi htio da Plenković bude premijer, ali je opet pitanje kako će DP s Kolakušićem i drugim frakcijama sve to podnijeti.

---

image

"Nije jasno zašto su DP-ovci s Kolakušićem uopće ulazili u koaliciju, jer su više oni donijeli njemu, nego on njima, ali ako HDZ-u bude trebala samo neka frakcija DP-a, nisam siguran da će uspjeti ostati čitavi"

Jure Mišković/Cropix
---

Je li moguć raskol u DP-u zbog koalicije s HDZ-om?

- Vrlo moguć, oni su s Kolakušićem već ionako nestabilni. Nije jasno zašto su s njim uopće ulazili u koaliciju, jer su više oni njemu donijeli, nego on njima, ali ako HDZ-u bude trebala samo neka frakcija DP-a, nisam siguran da će uspjeti ostati čitavi.

Može li DP s SDSS-om?

- HDZ-u i DP-u skupa treba još nekoliko zastupnika. Teoretski oni bi ih mogli skupiti sa strane, od IDS-a preko Fokusa, iako je to manje vjerojatno. Pretpostavljam da će biti žetona od svuda, ali ne mislim da će biti previše problema za slaganje nove Vlade. Sjećam se lokalnih izbora u Splitu kad je Kerum izgubio s puno nevažećih glasova. Prva dva dana se pjenio, ali onda se sjetio da je trgovac i krenuo je biznis. Negdje moji, negdje tvoji, negdje par ministarstva, negdje nekoliko državnih tajnika i ljudi omekšaju stavove.

Je li moguće ponavljanje izbora?

- Moguće je, ali mislim da do toga neće doći. HDZ će uspjeti nešto skrpati, osim ako Milanović nema neku ekstra kartu u rukavu, a sumnjam da je ima. Mislim da je na ovim izborima doživio potpuni poraz.

Pritisak manjeg partnera

Ako dobijemo Vladu HDZ-a i DP-a, kako će izgledati iduće četiri godine u programskom i ideološkom sadržaju?

- Hrvatska će sigurno ići još nešto desno, ali pitanje je koliko će HDZ uspjeti balansirati pritisak manjeg partnera. Plenković je demonstrirao da se može riješiti manjeg partnera, sjetite se MOST-a, a tu je i problem koliko je tih 14 mandata DP-a stvarno njihovo. Kolakušić je već rekao da će se ići na nove izbore, a pitanje je koliko je on “slobodni radikal”. No sjetimo se i kako je prošao Zekanović...

Imamo prekrajanje izbornih jedinica u interesu HDZ-a, imamo neuredne biračke popise po mjeri HDZ-a, imamo odluke Ustavnog suda u prilog HDZ-u... Je li moguće u tako dizajniranom sustavu pobijediti HDZ na izborima?

- Moguće je, i to ne bi bilo prvi put. Ono što je važno primijetiti jest nastavak procesa raslojavanja urbanih područja u Hrvatskoj. Imamo zagrebačku konurbaciju, sjever Hrvatske i Istru, koji su i ekonomski iznad prosjeka u odnosu na ostale dijelove Hrvatske. Zanimljivo je da se tome priključio Dubrovnik koji je ovaj put bio dosta lijevo. Činjenica da je Možemo! skoro prošao u 10. jedinici prije svega treba zahvaliti Dubrovniku koji ima, u odnosu na druge dijelove Dalmacije, malo jaču nevladinu scenu (Srđ je naš) koja se “preselila” u gradsko vijeće.

Osim u Dubrovniku, Možemo! u Splitu, Šibeniku i Zadru nema svoje predstavnike u tijelima vlasti, nije li zbog toga njihov rezultat u Dalmaciji zanimljiviji?

- Šibenik ima solidnu NGO scenu, a Zadar je urbano središte regije i bilo je očekivati da Možemo! ima neku prođu. S tim da je Možemo! jako loše posložio igru u 9. jedinici. Maju Šintić, nositeljicu liste, osobno poznajem kao bivšu studenticu, i jako aktivnu na NGO sceni u Šibeniku, a za Zadar sam morao guglati kandidate Možemo! kako bio znao tko je iz Zadra. Što je definitivno problem ako kao urbana stranka u najvećem gradu izborne jedinice nisi uspio nekoga isprofilirati.

Zašto biračima HDZ-a ne smeta imidž stranke koja se vezuje uz korupciju?

- Mislim da se tu naprosto radi o političkoj procjeni i sustavu vrijednosti. Hrvatska je po nekim vrijednostima umjereno konzervativna zemlja, nije baš Poljska ili Mađarska, ali nije ni Nizozemska, tako da taj desni centar jest odraz većine. Jednako tako znamo, prema istraživanju Eurobarometra, Hrvatska je među najtolerantnijim zemljama prema korupciji. Dugim trajanjem nekih fenomena čovjek se nažalost na njih naprosto navikne. Pogotovo ako u tome postoji neki sitni osobni ili članski interesi. HDZ ima preko 200 tisuća članova i dobije nekih 750 tisuća glasova. To je dakle očito jedna čvrsta baza koju ni velika mobilizacija birača ne može samo tako poništiti. Ljudi su ovdje vrijednosno najkompatibilniji s HDZ-om. Činjenica jest da je standard nešto rastao s HDZ-om, da neka ekonomska stabilnost postoji, za razliku od vlade Milanovića kad je ekonomija bila u banani, što nije bila prepreka da se tadašnji ministar Grčić, nakon 15 godina, sad opet nađe na listi.

U 10. izbornoj jedinici HDZ je računao na sedam, a dobio je šest mandata, u 9. je računao na osam, a dobio je sedam. Mandate su im uzeli Most i DP, što se u Dalmaciji promijenilo?

- Promijenilo se to što je iz devete jedinice otišla Lika koja je jako uporište HDZ-a, a to je išlo u korist Mostu i DP-u, jer su oni bolje prolazili u Dalmaciji, nego u Lici. Deseta je postala urbanija jer Split i Dubrovnik čine veći postotak populacije nego prije pa ne čudi da je SDP uzeo mandat više, a Možemo prešli prag.

Koliko je koalicija SDP i Centra imala pozitivne sinergije u Splitu? HDZ je dobio šest, htio je sedam, SDP ima četiri...

- U Splitu je SDP uzeo mandat HDZ-u. U Dalmaciji imamo to urbano-ruralno raslojavanje, gradovi zaista stoje kao gotovo odvojene cjeline i to je puno jače izraženo nego bilo gdje drugdje. Sad je pitanje kako tu napraviti neku konzistentnu platformu, kako napraviti da se sve te građanske i urbane stranke poslože. Puljak se sa svojim imenom pokazao kao alternativa strankama i pokosio je izbore. Taj bi model vjerojatno i drugdje funkcionirao, recimo u Zadru, da postoji neki Puljak...

---

image

"Plenković je demonstrirao da se može riješiti manjeg partnera, sjetite se Mosta, a tu je i problem koliko je tih 14 mandata DP-a stvarno njihovo"

Jure Mišković/Cropix
---

Urbano raslojavanje

Dalmacija je na početku demokratskih promjena bila hrvatski centar liberalne demokracije?

- Nekada, ali od tada do danas vidi se jako urbano raslojavanje u odnosu na ostatak Hrvatske. HDZ se recimo hvali da je pobijedio u svim jedinicama lokalne samouprave, ali se vidi da je rezultat u županiji puno bolji nego u glavnim gradskim centrima. Dubrovnik je ovaj put malo odskočio s lijevim varijantama, pogotovo Možemo!, no i Dalmacija je naprosto desno i dinamika desnih opcija oscilira, ali se previše ne rasipa.

Analitičari upozoravaju na deficit političke kulture u Dalmaciji, progresivne stranke tu nemaju šansu bez obzira na programe, vrijednosti i kvalitetu kandidata...

- Mogu se dijelom složiti, ali opet se neke stvari mijenjanju. Prvi put, primjerice, od zadnjih lokalnih izbora, HDZ u Zadru nema većinu u Gradskom vijeću i vidimo da u takvom modelu ne mogu funkcionirati. Gradonačelnik Dukić je kroz ove godine pokazao da nema snage biti na čelu procesa koji bi donosili promjenu u odnosima i pregovorima s većinom u vijeću, a sudeći prema aktualnim rezultatima, nije isključeno da tako bude i iduće četiri godine.

Kakvu će ulogu imati Milanović u nastavku superizborne godine, na europskim i predsjedničkim izborima?

- Ovaj njegov poraz sigurno će se preliti na te izbore. Milanović će sigurno pokušati dobiti još jedan mandat, ali s ovakvim krivom procjenom i deus ex machina ulaskom u kampanju koja zapravo nije uspjela, imat će popriličan negativan publicitet. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se Možemo! i druga ekipa s lijeva od toga distancirati, odnosno hoće li imati svoga kandidata. Bilo bi potpuno pogrešno da ga podrže s obzirom na to da se pokazalo kako su sve njegove procjene bile krive.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix
Jure Mišković/Cropix

Sven Marcelić

Jure Mišković/Cropix

”Da su Možemo! i SDP izašli skupa na izbore ne znači da bi isti birači glasali za jedne i druge. Vjerojatno su neki glasali za Možemo! baš zato što im je Milanović otišao previše u desno, ili su pak Možemo! previše liberalni”

Jure Mišković/Cropix

”Nije jasno zašto su DP-ovci s Kolakušićem uopće ulazili u koaliciju, jer su više oni donijeli njemu, nego on njima, ali ako HDZ-u bude trebala samo neka frakcija DP-a, nisam siguran da će uspjeti ostati čitavi”

Jure Mišković/Cropix

”Plenković je demonstrirao da se može riješiti manjeg partnera, sjetite se Mosta, a tu je i problem koliko je tih 14 mandata DP-a stvarno njihovo”

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sjecam-se-lokalnih-izbora-i-keruma-koji-se-prvo-dva-dana-pjenio-a-onda-se-sjetio-da-je-trgovac-i-krenuo-je-biznis-1382380 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7a49378a836de9735470b75bd3002e9f22a2ce89 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sje%C4%87am+se+lokalnih+izbora+i+Keruma+koji+se+prvo+dva+dana+pjenio%2C+a+onda+se+sjetio+da+je+trgovac.+I+krenuo+je+biznis...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsjecam-se-lokalnih-izbora-i-keruma-koji-se-prvo-dva-dana-pjenio-a-onda-se-sjetio-da-je-trgovac-i-krenuo-je-biznis-1382380 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsjecam-se-lokalnih-izbora-i-keruma-koji-se-prvo-dva-dana-pjenio-a-onda-se-sjetio-da-je-trgovac-i-krenuo-je-biznis-1382380 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => HDZ-u i DP-u skupa treba još nekoliko zastupnika. Mogli bi ih skupiti sa strane, od IDS-a preko Fokusa, iako je to manje vjerojatno. Bit će žetona od svuda, ali ne mislim da će biti previše problema za slaganje nove Vlade. Sjećam se lokalnih izbora u Splitu kad je Kerum izgubio s puno nevažećih glasova. Prva dva dana se pjenio, ali onda se sjetio da je trgovac i krenuo je biznis. Negdje par ministarstva, negdje par državnih tajnika, i ljudi omekšaju stavove [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVEN MARCELIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSVEN MARCELIĆ

Sjećam se lokalnih izbora i Keruma koji se prvo dva dana pjenio, a onda se sjetio da je trgovac. I krenuo je biznis...

Piše Ivica Nevešćanin
20. travnja 2024. - 20:08

Milanović je definitivno gubitnik izbora, a HDZ kao relativni pobjednik ima najveće šanse formirati Vladu, tvrdi Sven Marcelić, profesor sociologije na Sveučilištu u Zadru, s kojim smo u Zadru razgovarali o rezultatima parlamentarnih izbora.

Zoran Milanović je dakle gubitnik?

- To uopće nije pitanje.

Zašto?

- Milanović je pokrenuo igru da smijeni HDZ, ali u tome nije uspio. Pritom je apsolutno kompromitirao sve dugoročne izglede za ljevicu i SDP. Konačno, rezultat cijelog tog cirkusa i njegova doprinosa za SDP bio je jedna mandat više nego prije četiri godine.

Tko je profitirao na ovim izborima?

- Možemo! i Most su profitirali, a vrlo vjerojatno ni jedni ni drugi neće biti u vladi. Ali su se pojačali, nisu nestali, Most traje već više od deset godina i sad su etablirani. Možemo!...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:24