stdClass Object ( [id] => 1384381 [title] => Grad Zadar će ipak morati objaviti popis korisnika 237 socijalnih stanova! "Muka mi je kada čujem da stanove koriste oni koji nisu zaslužili" [alias] => grad-zadar-ce-ipak-morati-objaviti-popis-korisnika-237-socijalnih-stanova-muka-mi-je-kada-cujem-da-stanove-koriste-oni-koji-nisu-zasluzili [catid] => 304 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Koliko Zadar ima socijalnih stanova, tko živi u njima, a koliko je stanova van upotrebe zbog derutnog stanja, samo su neka od pitanja na koje gradski vijećnik Domovinskog pokreta Damir Biloglav nije mogao dobiti odgovor od Grada Zadra iako predsjednik Komisije za dodjelu socijalnih stanova!

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Biloglav je i zaprijetio svojom ostavkom ne dostave li mu se i objave svi podaci koje traži, a na najavu ostavke, ukoliko stanje ostane nepromijenjeno, ustrajat će i dalje.

- Ako to ne naprave, biti ću primoran napustiti mjesto predsjednika. Naprosto je nemoguće išta raditi u takvim uvjetima kada nemaš osnovne podatke. Čime sam postao predsjednik Komisije u srpnju 2023. na prvom sastanku tražio sam da se objavi popis svih korisnika, kaže Biloglav kojeg je Grad tada odbio tvrdeći kako takvo nešto ne mogu napraviti zbog zaštite osobnih podataka. Biloglav je pisao Agenciji za zaštitu osobnih podataka koja mu je odgovorila kako je zapravo poželjno da takva lista bude javna i s jasnim uputama koji se podaci korisnika mogu objaviti.

- Objavu liste korisnika socijalnih stanova sam tražio jer od kada sam postao predsjednik Komisije ljudi me stalno upozoravaju na brojne nepravilnosti i moguću zlouporabu tih stanova. Na zadnjem sastanu Komisije upoznao sam sve s odgovorom Agencije za zaštitu podataka, ali od tada se ne događa ništa. Objava liste korisnika socijalnih stanova je potrebna jer bi i sama najava ponukala one koji stanove koriste protupravno da ih vrate, govori Biloglav dodajući kako mu je cilj da cijeli proces i dodjela socijalnih stanova bude pošten i transparentan.

- Muka mi je kada čujem da stanove koriste oni koji nisu zaslužili, a potrebiti i nemoćni i dalje žive u barakama. Mjera civiliziranosti nekog društva je odnos prema onima koji su u potrebi. A mi pokazujemo da smo drska sredina, zaključio je Biloglav.

Zbog čega se lista popisa korisnika taji i kada će biti javno objavljena, baš kao što je javna i prioritetna lista onih koji čekaju socijalni stan, upitali smo Grad Zadar.

- Kako je iz Agencije za zaštitu osobnih podataka stiglo mišljenje po kojem se objava podataka s Liste korisnika socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra ne smatra kršenjem zakonskih odredbi o zaštiti osobnih podataka, ta će lista u kratkom roku, početkom idućeg tjedna, biti obavljena na web stranici Grada Zadra, a dokument će biti na raspolaganju čitavoj javnosti, naravno i gradskim vijećnicima, odgovara Marin Batur, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom.

Batur ističe kako je prema podacima revizije za 2023. godinu Grad Zadar na raspolaganju imao 237 stanova u kojima stanuju korisnici s osnova socijalne kategorije.

- Od ukupnog broja stanova različitih kategorija s kojima Grad Zadar raspolaže, njih 23 stana su u ruševnom stanju te nisu prikladni za stanovanje. Riječ je o stanovima koji nisu u uporabnom stanju. U najvećem broju slučajeva nije riječ tek o nužnoj sanaciji same stambene jedinice nego cjelovitoj rekonstrukciji zgrade u kojoj je i više ostalih suvlasnika te se odluka o financiranju radova zajedničkih dijelova donosi većinom svih suvlasnika. Ti stanovi se nalaze na različitim lokacijama jer Grad Zadar uglavnom na pojedinačnim adresama ima po jedan stan, ali najveći broj stanova se nalazi na području MO Poluotok. Svaku stambenu jedinicu koja u ovom trenutku nema uvjete za stanovanje potrebno je zasebno sagledati jer ovisi i o ukupnim kriterijima koji se odnose na mogućnost i vrijednost rekonstrukcije, odluke svih suvlasnika, ističe zamjenik pročelnika koji nije mogao odgovoriti na pitanje koliko osoba živi u stanovima za socijalni najma, ali se i obvezao naknadno dostaviti tu informaciju.

Što se tiče točnog broja osoba u stanovima u vlasništvu Grada Zadra s osnova socijalne kategorije, Grad Zadar u svojoj evidenciji vodi ime korisnika stana kao nositelja ugovora o najmu, a u svakom ugovoru o najmu stana su pojedinačno navedeni korisnici stana odnosno osobe koje u istome stanuju. Za točan, odnosno ukupan, broj osoba u svim domaćinstvima koji koriste gradske stanove na temelju najma "socijalnih“ stanova, potrebno je određeno vrijeme za prikupljanje podataka iz svakog pojedinog ugovora. Stoga će se taj podatak dostaviti naknadno, kazao je Batur koji je i objasnio kada korisnici socijalnih stanova moraju ponovno dokazivati da su i dalje u potrebi za korištenjem stana.

---

Uvjeti za dobivanje socijalnog stana

Prilikom prijave na natječaj za dodjelu u najam stanova u vlasništvu Grada Zadra, prijavitelj mora ispunjavati uvjete sadržane u Odluci o uvjetima i mjerilima za davanje u najam socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra (˝Glasnik Grada Zadra˝ broj 10/14) i to da ima prebivalište na području Grada Zadra neprekidno u posljednjih 10 godina do podnošenja zahtjeva, da podnositelj zahtjeva i članovi obitelji nemaju riješeno stambeno pitanje niti mogućnost da ga riješe na drugi način, da podnositelj zahtjeva i članovi obitelji nemaju u vlasništvu ili posjedu građevinsko zemljište za koje može ishoditi dozvolu za gradnju u gradovima i drugim naseljenim mjestima, te poljoprivredno i drugo zemljište veće od 1 hektra...

---

- Prilikom sklapanja svakog ugovora o najmu stana, kao i u slučaju njegovog produljenja (ugovor se, sukladno Zakonu o najmu stanova sklapa na razdoblje od pet godina) nakon prvog sklopljenog ugovora o najmu, uvijek se traži dostava uvjerenja i potvrda nadležnih tijela koje dokazuju istinitost i točnost podataka, odnosno da najmoprimac gradskog stana i dalje ispunjava uvjete za stanovanje u tom stanu, navodi Batur dodajući kako kontrolu stanovanja periodično obavljaju djelatnici Grada Zadra iz nadležnog upravnog odjela.

- Što se tiče kršenja odredbi sklopljenih ugovora o najmu stana, posljednjih godina bilježimo zanemariv postotak istih. Naime i među korisnicima je osviještena činjenica da je potreba za gradskim stanovima velika pa smo imali nekoliko slučajeva da su korisnici naslijedili određenu imovinu i vratili gradske stanove u posjed Gradu nakon čega su stanovi dodijeljeni drugim korisnicima u najam. Imali smo i slučaj neovlaštenog ulaska i korištenja stana, pa nakon što je Grad pokrenuo odgovarajući sudski postupak, stan je ipak vraćen dobrovoljno. U svakom slučaju Grad ima svoje alate s kojim nastoji osigurati poštivanje uvjeta ugovora o najmu stana, a nije zanemarivo da se i korisnici gradskih stanova međusobno i poznaju pa određene informacije dobijemo i neslužbenim kanalima, kazao je Batur.

---

Stanovi po žurnom postupku

Na posljednjoj sjednici bilo je govor i o korisnicima koji se nisu nalazili na prioritetnoj listi, a ipak su po žurnom postupku dobili stan. Batur je objasnio kako je to moguće.

- Stan u vlasništvu Grada Zadra može se osim prijavom na javni natječaj dobiti i odlukom Komisije za dodjelu u najam stanova u vlasništvu Grada Zadra i to na prijedlog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra osobama izuzetno teškog socijalnog stanja te su na taj način u posljednjih tri godine, odnosno tijekom 2021., 2022. i 2023. godine, dodijeljena tri socijalna stana, zaključio je zamjenik pročelnika.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POBJEDA BILOGLAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => POBJEDA BILOGLAVA 0 5794 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-26 12:52:12 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Iva Ivanac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-28 08:57:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-28 08:57:25 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 304 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--4kantuna [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Teme iz Zadra i Zadarske županije [menu-meta_keywords] => zadar, zadarska županija, politika, crna kronika, gospodarstvo, gradska uprava, županijska uprava [secure] => 0 [page_title] => 4 kantuna [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Grad Zadar će ipak morati objaviti popis korisnika 237 socijalnih stanova! "Muka mi je kada čujem da stanove koriste oni koji nisu zaslužili" page_title=Grad Zadar će ipak morati objaviti popis korisnika 237 socijalnih stanova! "Muka mi je kada čujem da stanove koriste oni koji nisu zaslužili" [metakey] => damir bilogalv, Grad Zadar, komisija za dodjelu socijalnih stanova, socijalni stanovi, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26943407.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vanesa Pandzic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Damir Biloglav<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26943407_1920.jpg":"1920x1080","k_26943407_1280.jpg":"1280x1280","k_26943407_1024.jpg":"1024x1024","k_26943407_640.jpg":"640x640","k_26943407_480.jpg":"480x480","k_26943407_340.jpg":"340x340","k_26943407_220.jpg":"220x220","o_26943407_1280.jpg":"1280x853","o_26943407_1024.jpg":"1024x682","o_26943407_640.jpg":"640x426","o_26943407_480.jpg":"480x320","o_26943407_340.jpg":"340x226","o_26943407_220.jpg":"220x146","h_26943407_1280.jpg":"1280x854","h_26943407_1024.jpg":"1024x683","h_26943407_640.jpg":"640x427","h_26943407_480.jpg":"480x320","h_26943407_340.jpg":"340x227","h_26943407_220.jpg":"220x147","pp_26943407_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943407_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943407_640.jpg":"640x814","pp_26943407_480.jpg":"480x611","pp_26943407_340.jpg":"340x432","pp_26943407_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 304 [name] => 4 kantuna [alias] => 4-kantuna [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14796615 Threads: 4 Questions: 3131621084 Slow queries: 6971220 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234598711 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/4-kantuna ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 304 [name] => 4 kantuna [alias] => 4-kantuna [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/4-kantuna ) ) [link] => /zadar/4-kantuna/grad-zadar-ce-ipak-morati-objaviti-popis-korisnika-237-socijalnih-stanova-muka-mi-je-kada-cujem-da-stanove-koriste-oni-koji-nisu-zasluzili-1384381 [printLink] => /zadar/4-kantuna/grad-zadar-ce-ipak-morati-objaviti-popis-korisnika-237-socijalnih-stanova-muka-mi-je-kada-cujem-da-stanove-koriste-oni-koji-nisu-zasluzili-1384381?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 757160 [name] => damir bilogalv [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-28 10:57:56 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-bilogalv [link] => /tag/damir-bilogalv ) [1] => stdClass Object ( [id] => 273427 [name] => grad zadar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grad-zadar [link] => /tag/grad-zadar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 757161 [name] => komisija za dodjelu socijalnih stanova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-28 10:57:56 [main_article_id] => 0 [alias] => komisija-za-dodjelu-socijalnih-stanova [link] => /tag/komisija-za-dodjelu-socijalnih-stanova ) [3] => stdClass Object ( [id] => 516871 [name] => socijalni stanovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => socijalni-stanovi [link] => /tag/socijalni-stanovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POBJEDA BILOGLAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Grad Zadar će ipak morati objaviti popis korisnika 237 socijalnih stanova! "Muka mi je kada čujem da stanove koriste oni koji nisu zaslužili" [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-15-21-10-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26943407.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vanesa Pandzic/Cropix [mainImageDesc] =>

Damir Biloglav

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26943407.jpg [title] =>

Damir Biloglav

Vanesa Pandzic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Koliko Zadar ima socijalnih stanova, tko živi u njima, a koliko je stanova van upotrebe zbog derutnog stanja, samo su neka od pitanja na koje gradski vijećnik Domovinskog pokreta Damir Biloglav nije mogao dobiti odgovor od Grada Zadra iako predsjednik Komisije za dodjelu socijalnih stanova!

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Biloglav je i zaprijetio svojom ostavkom ne dostave li mu se i objave svi podaci koje traži, a na najavu ostavke, ukoliko stanje ostane nepromijenjeno, ustrajat će i dalje.

- Ako to ne naprave, biti ću primoran napustiti mjesto predsjednika. Naprosto je nemoguće išta raditi u takvim uvjetima kada nemaš osnovne podatke. Čime sam postao predsjednik Komisije u srpnju 2023. na prvom sastanku tražio sam da se objavi popis svih korisnika, kaže Biloglav kojeg je Grad tada odbio tvrdeći kako takvo nešto ne mogu napraviti zbog zaštite osobnih podataka. Biloglav je pisao Agenciji za zaštitu osobnih podataka koja mu je odgovorila kako je zapravo poželjno da takva lista bude javna i s jasnim uputama koji se podaci korisnika mogu objaviti.

- Objavu liste korisnika socijalnih stanova sam tražio jer od kada sam postao predsjednik Komisije ljudi me stalno upozoravaju na brojne nepravilnosti i moguću zlouporabu tih stanova. Na zadnjem sastanu Komisije upoznao sam sve s odgovorom Agencije za zaštitu podataka, ali od tada se ne događa ništa. Objava liste korisnika socijalnih stanova je potrebna jer bi i sama najava ponukala one koji stanove koriste protupravno da ih vrate, govori Biloglav dodajući kako mu je cilj da cijeli proces i dodjela socijalnih stanova bude pošten i transparentan.

- Muka mi je kada čujem da stanove koriste oni koji nisu zaslužili, a potrebiti i nemoćni i dalje žive u barakama. Mjera civiliziranosti nekog društva je odnos prema onima koji su u potrebi. A mi pokazujemo da smo drska sredina, zaključio je Biloglav.

Zbog čega se lista popisa korisnika taji i kada će biti javno objavljena, baš kao što je javna i prioritetna lista onih koji čekaju socijalni stan, upitali smo Grad Zadar.

- Kako je iz Agencije za zaštitu osobnih podataka stiglo mišljenje po kojem se objava podataka s Liste korisnika socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra ne smatra kršenjem zakonskih odredbi o zaštiti osobnih podataka, ta će lista u kratkom roku, početkom idućeg tjedna, biti obavljena na web stranici Grada Zadra, a dokument će biti na raspolaganju čitavoj javnosti, naravno i gradskim vijećnicima, odgovara Marin Batur, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom.

Batur ističe kako je prema podacima revizije za 2023. godinu Grad Zadar na raspolaganju imao 237 stanova u kojima stanuju korisnici s osnova socijalne kategorije.

- Od ukupnog broja stanova različitih kategorija s kojima Grad Zadar raspolaže, njih 23 stana su u ruševnom stanju te nisu prikladni za stanovanje. Riječ je o stanovima koji nisu u uporabnom stanju. U najvećem broju slučajeva nije riječ tek o nužnoj sanaciji same stambene jedinice nego cjelovitoj rekonstrukciji zgrade u kojoj je i više ostalih suvlasnika te se odluka o financiranju radova zajedničkih dijelova donosi većinom svih suvlasnika. Ti stanovi se nalaze na različitim lokacijama jer Grad Zadar uglavnom na pojedinačnim adresama ima po jedan stan, ali najveći broj stanova se nalazi na području MO Poluotok. Svaku stambenu jedinicu koja u ovom trenutku nema uvjete za stanovanje potrebno je zasebno sagledati jer ovisi i o ukupnim kriterijima koji se odnose na mogućnost i vrijednost rekonstrukcije, odluke svih suvlasnika, ističe zamjenik pročelnika koji nije mogao odgovoriti na pitanje koliko osoba živi u stanovima za socijalni najma, ali se i obvezao naknadno dostaviti tu informaciju.

Što se tiče točnog broja osoba u stanovima u vlasništvu Grada Zadra s osnova socijalne kategorije, Grad Zadar u svojoj evidenciji vodi ime korisnika stana kao nositelja ugovora o najmu, a u svakom ugovoru o najmu stana su pojedinačno navedeni korisnici stana odnosno osobe koje u istome stanuju. Za točan, odnosno ukupan, broj osoba u svim domaćinstvima koji koriste gradske stanove na temelju najma "socijalnih“ stanova, potrebno je određeno vrijeme za prikupljanje podataka iz svakog pojedinog ugovora. Stoga će se taj podatak dostaviti naknadno, kazao je Batur koji je i objasnio kada korisnici socijalnih stanova moraju ponovno dokazivati da su i dalje u potrebi za korištenjem stana.

---

Uvjeti za dobivanje socijalnog stana

Prilikom prijave na natječaj za dodjelu u najam stanova u vlasništvu Grada Zadra, prijavitelj mora ispunjavati uvjete sadržane u Odluci o uvjetima i mjerilima za davanje u najam socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra (˝Glasnik Grada Zadra˝ broj 10/14) i to da ima prebivalište na području Grada Zadra neprekidno u posljednjih 10 godina do podnošenja zahtjeva, da podnositelj zahtjeva i članovi obitelji nemaju riješeno stambeno pitanje niti mogućnost da ga riješe na drugi način, da podnositelj zahtjeva i članovi obitelji nemaju u vlasništvu ili posjedu građevinsko zemljište za koje može ishoditi dozvolu za gradnju u gradovima i drugim naseljenim mjestima, te poljoprivredno i drugo zemljište veće od 1 hektra...

---

- Prilikom sklapanja svakog ugovora o najmu stana, kao i u slučaju njegovog produljenja (ugovor se, sukladno Zakonu o najmu stanova sklapa na razdoblje od pet godina) nakon prvog sklopljenog ugovora o najmu, uvijek se traži dostava uvjerenja i potvrda nadležnih tijela koje dokazuju istinitost i točnost podataka, odnosno da najmoprimac gradskog stana i dalje ispunjava uvjete za stanovanje u tom stanu, navodi Batur dodajući kako kontrolu stanovanja periodično obavljaju djelatnici Grada Zadra iz nadležnog upravnog odjela.

- Što se tiče kršenja odredbi sklopljenih ugovora o najmu stana, posljednjih godina bilježimo zanemariv postotak istih. Naime i među korisnicima je osviještena činjenica da je potreba za gradskim stanovima velika pa smo imali nekoliko slučajeva da su korisnici naslijedili određenu imovinu i vratili gradske stanove u posjed Gradu nakon čega su stanovi dodijeljeni drugim korisnicima u najam. Imali smo i slučaj neovlaštenog ulaska i korištenja stana, pa nakon što je Grad pokrenuo odgovarajući sudski postupak, stan je ipak vraćen dobrovoljno. U svakom slučaju Grad ima svoje alate s kojim nastoji osigurati poštivanje uvjeta ugovora o najmu stana, a nije zanemarivo da se i korisnici gradskih stanova međusobno i poznaju pa određene informacije dobijemo i neslužbenim kanalima, kazao je Batur.

---

Stanovi po žurnom postupku

Na posljednjoj sjednici bilo je govor i o korisnicima koji se nisu nalazili na prioritetnoj listi, a ipak su po žurnom postupku dobili stan. Batur je objasnio kako je to moguće.

- Stan u vlasništvu Grada Zadra može se osim prijavom na javni natječaj dobiti i odlukom Komisije za dodjelu u najam stanova u vlasništvu Grada Zadra i to na prijedlog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra osobama izuzetno teškog socijalnog stanja te su na taj način u posljednjih tri godine, odnosno tijekom 2021., 2022. i 2023. godine, dodijeljena tri socijalna stana, zaključio je zamjenik pročelnika.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vanesa Pandzic/Cropix
Vanesa Pandzic/Cropix

Damir Biloglav

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/4-kantuna/grad-zadar-ce-ipak-morati-objaviti-popis-korisnika-237-socijalnih-stanova-muka-mi-je-kada-cujem-da-stanove-koriste-oni-koji-nisu-zasluzili-1384381 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0e8ba90cdc048067464696bca24fa87686b64cd7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Grad+Zadar+%C4%87e+ipak+morati+objaviti+popis+korisnika+237+socijalnih+stanova%21+%26quot%3BMuka+mi+je+kada+%C4%8Dujem+da+stanove+koriste+oni+koji+nisu+zaslu%C5%BEili%26quot%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fgrad-zadar-ce-ipak-morati-objaviti-popis-korisnika-237-socijalnih-stanova-muka-mi-je-kada-cujem-da-stanove-koriste-oni-koji-nisu-zasluzili-1384381 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fgrad-zadar-ce-ipak-morati-objaviti-popis-korisnika-237-socijalnih-stanova-muka-mi-je-kada-cujem-da-stanove-koriste-oni-koji-nisu-zasluzili-1384381 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POBJEDA BILOGLAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
4 kantunaPOBJEDA BILOGLAVA

Grad Zadar će ipak morati objaviti popis korisnika 237 socijalnih stanova! "Muka mi je kada čujem da stanove koriste oni koji nisu zaslužili"

Piše Iva Ivanac
28. travnja 2024. - 10:57

Koliko Zadar ima socijalnih stanova, tko živi u njima, a koliko je stanova van upotrebe zbog derutnog stanja, samo su neka od pitanja na koje gradski vijećnik Domovinskog pokreta Damir Biloglav nije mogao dobiti odgovor od Grada Zadra iako predsjednik Komisije za dodjelu socijalnih stanova!

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Biloglav je i zaprijetio svojom ostavkom ne dostave li mu se i objave svi podaci koje traži, a na najavu ostavke, ukoliko stanje ostane nepromijenjeno, ustrajat će i dalje.

- Ako to ne naprave, biti ću primoran napustiti mjesto predsjednika. Naprosto je nemoguće išta raditi u takvim uvjetima kada nemaš osnovne podatke. Čime sam postao predsjednik Komisije u srpnju 2023. na prvom sastanku tražio sam da se objavi popis svih korisnika, kaže Biloglav kojeg je Grad tada odbio tvrdeći kako takvo nešto ne mogu napraviti zbog zaštite osobnih podataka. Biloglav je pisao Agenciji za zaštitu osobnih podataka koja mu je odgovorila kako je zapravo poželjno da takva lista bude javna i s jasnim uputama koji se podaci korisnika mogu objaviti.

- Objavu liste korisnika socijalnih stanova sam tražio jer od kada sam postao predsjednik Komisije ljudi me stalno upozoravaju na brojne nepravilnosti i moguću zlouporabu tih stanova. Na zadnjem sastanu Komisije upoznao sam sve s odgovorom Agencije za zaštitu podataka, ali od tada se ne događa ništa. Objava liste korisnika socijalnih stanova je potrebna jer bi i sama najava ponukala one koji stanove koriste protupravno da ih vrate, govori Biloglav dodajući kako mu je cilj da cijeli proces i dodjela socijalnih stanova bude pošten i transparentan.

- Muka mi je kada čujem da stanove koriste oni koji nisu zaslužili, a potrebiti i nemoćni i dalje žive u barakama. Mjera civiliziranosti nekog društva je odnos prema onima koji su u potrebi. A mi pokazujemo da smo drska sredina, zaključio je Biloglav.

Zbog čega se lista popisa korisnika taji i kada će biti javno objavljena, baš kao što je javna i prioritetna lista onih koji čekaju socijalni stan, upitali smo Grad Zadar.

- Kako je iz Agencije za zaštitu osobnih podataka stiglo mišljenje po kojem se objava podataka s Liste korisnika socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra ne smatra kršenjem zakonskih odredbi o zaštiti osobnih podataka, ta će lista u kratkom roku, početkom idućeg tjedna, biti obavljena na web stranici Grada Zadra, a dokument će biti na raspolaganju čitavoj javnosti, naravno i gradskim vijećnicima, odgovara Marin Batur, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom.

Batur ističe kako je prema podacima revizije za 2023. godinu Grad Zadar na raspolaganju imao 237 stanova u kojima stanuju korisnici s osnova socijalne kategorije.

- Od ukupnog broja stanova različitih kategorija s kojima Grad Zadar raspolaže, njih 23 stana su u ruševnom stanju te nisu prikladni za stanovanje. Riječ je o stanovima koji nisu u uporabnom stanju. U najvećem broju slučajeva nije riječ tek o nužnoj sanaciji same stambene jedinice nego cjelovitoj rekonstrukciji zgrade u kojoj je i više ostalih suvlasnika te se odluka o financiranju radova zajedničkih dijelova donosi većinom svih suvlasnika. Ti stanovi se nalaze na različitim lokacijama jer Grad Zadar uglavnom na pojedinačnim adresama ima po jedan stan, ali najveći broj stanova se nalazi na području MO Poluotok. Svaku stambenu jedinicu koja u ovom trenutku nema uvjete za stanovanje potrebno je zasebno sagledati jer ovisi i o ukupnim kriterijima koji se odnose na mogućnost i vrijednost rekonstrukcije, odluke svih suvlasnika, ističe zamjenik pročelnika koji nije mogao odgovoriti na pitanje koliko osoba živi u stanovima za socijalni najma, ali se i obvezao naknadno dostaviti tu informaciju.

Što se tiče točnog broja osoba u stanovima u vlasništvu Grada Zadra s osnova socijalne kategorije, Grad Zadar u svojoj evidenciji vodi ime korisnika stana kao nositelja ugovora o najmu, a u svakom ugovoru o najmu stana su pojedinačno navedeni korisnici stana odnosno osobe koje u istome stanuju. Za točan, odnosno ukupan, broj osoba u svim domaćinstvima koji koriste gradske stanove na temelju najma "socijalnih“ stanova, potrebno je određeno vrijeme za prikupljanje podataka iz svakog pojedinog ugovora. Stoga će se taj podatak dostaviti naknadno, kazao je Batur koji je i objasnio kada korisnici socijalnih stanova moraju ponovno dokazivati da su i dalje u potrebi za korištenjem stana.

Uvjeti za dobivanje socijalnog stana

Prilikom prijave na natječaj za dodjelu u najam stanova u vlasništvu Grada Zadra, prijavitelj mora ispunjavati uvjete sadržane u Odluci o uvjetima i mjerilima za davanje u najam socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra (˝Glasnik Grada Zadra˝ broj 10/14) i to da ima prebivalište na području Grada Zadra neprekidno u posljednjih 10 godina do podnošenja zahtjeva, da podnositelj zahtjeva i članovi obitelji nemaju riješeno stambeno pitanje niti mogućnost da ga riješe na drugi način, da podnositelj zahtjeva i članovi obitelji nemaju u vlasništvu ili posjedu građevinsko zemljište za koje može ishoditi dozvolu za gradnju u gradovima i drugim naseljenim mjestima, te poljoprivredno i drugo zemljište veće od 1 hektra...

- Prilikom sklapanja svakog ugovora o najmu stana, kao i u slučaju njegovog produljenja (ugovor se, sukladno Zakonu o najmu stanova sklapa na razdoblje od pet godina) nakon prvog sklopljenog ugovora o najmu, uvijek se traži dostava uvjerenja i potvrda nadležnih tijela koje dokazuju istinitost i točnost podataka, odnosno da najmoprimac gradskog stana i dalje ispunjava uvjete za stanovanje u tom stanu, navodi Batur dodajući kako kontrolu stanovanja periodično obavljaju djelatnici Grada Zadra iz nadležnog upravnog odjela.

- Što se tiče kršenja odredbi sklopljenih ugovora o najmu stana, posljednjih godina bilježimo zanemariv postotak istih. Naime i među korisnicima je osviještena činjenica da je potreba za gradskim stanovima velika pa smo imali nekoliko slučajeva da su korisnici naslijedili određenu imovinu i vratili gradske stanove u posjed Gradu nakon čega su stanovi dodijeljeni drugim korisnicima u najam. Imali smo i slučaj neovlaštenog ulaska i korištenja stana, pa nakon što je Grad pokrenuo odgovarajući sudski postupak, stan je ipak vraćen dobrovoljno. U svakom slučaju Grad ima svoje alate s kojim nastoji osigurati poštivanje uvjeta ugovora o najmu stana, a nije zanemarivo da se i korisnici gradskih stanova međusobno i poznaju pa određene informacije dobijemo i neslužbenim kanalima, kazao je Batur.

Stanovi po žurnom postupku

Na posljednjoj sjednici bilo je govor i o korisnicima koji se nisu nalazili na prioritetnoj listi, a ipak su po žurnom postupku dobili stan. Batur je objasnio kako je to moguće.

- Stan u vlasništvu Grada Zadra može se osim prijavom na javni natječaj dobiti i odlukom Komisije za dodjelu u najam stanova u vlasništvu Grada Zadra i to na prijedlog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra osobama izuzetno teškog socijalnog stanja te su na taj način u posljednjih tri godine, odnosno tijekom 2021., 2022. i 2023. godine, dodijeljena tri socijalna stana, zaključio je zamjenik pročelnika.

10. svibanj 2024 17:21