StoryEditorOCM
Zadar plusIQM DESTINATION

TZ Grada Zadra priključila se nagrađivanom projektu: "Uspostavit ćemo veću sinergiju i suradnju svih dionika u turizmu i tako upravljati destinacijom"

Piše Matea Magaš
27. svibnja 2022. - 13:17

Svakoj je turističkoj destinaciji cilj kontinuirani proces poboljšanja zadovoljstva gostiju, ali uz unapređenje lokalnog gospodarstva, baš kao briga o održivom razvoju te kvaliteta života lokalne zajednice. Kako bi Zadar, kao rastući turistički biser, postigao sve te važne stavke i održao ih na što većoj razini, TZ Grada Zadra priključila se nagrađivanom projektu IQM Destination – sustavu integriranog upravljanja kvalitetom destinacije.

U petak je tim povodom održana konferencija za medije gdje su koautorice projekta, Đurđica Šimičić te Anamarija Cicarelli, pojasnile što to dugoročno znači za naš grad.

- Integriranim upravljanjem kvalitetom može se strukturirano, ciljano i učinkovito upravljati turističkom destinacijom, što uključuje i sve dionike u turizmu: hotele, kampove, privatne iznajmljivače, atrakcije, turističke agencije, nautiku i ostale. Važno je u projekt uključiti sve karike u lancu kod kojih gost može doživjeti, kupiti ili dobiti određenu uslugu, proizvod ili dojam o ukupnoj destinaciji. Svaki segment destinacijske ponude pridonosi ukupnom dojmu gosta. Jednostavno jedno bez drugoga to ne može, Grad i Turistička zajednica povezani su na više razina i moraju se međusobno nadopunjavati – istaknula je Šimičić, dodajući kako je njihov projekt uvršten na najpoznatijem svjetskom turističkom sajmu ITB u Berlinu 2021. godine među pet najboljih svjetskih projekata inovativnog i održivog turizma na primjeru IQM Destination Lošinj, a studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu predstavili su ga u Dubaiju krajem iste godine kao ogledni primjer jednog od najboljih hrvatskih projekata u turizmu.

image

predstavljanje projekta

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

- Ovim iznimno kvalitetnim projektom uspostavit ćemo veću sinergiju i suradnju svih dionika u turizmu u gradu Zadru mjerenjem i uspostavom učinkovitog sustava integralnog upravljanja kvalitetom u našoj destinaciji. Zato pozivamo sve subjekte privatnog i javnog sektora da nam se pridruže kako bismo sinergijski ojačali gospodarski segment turizma kojeg u posljednje vrijeme nedostaje - istaknuo je direktor TZ Grada Zadra Mario Paleka te dodao kako je ovaj projekt važan jer se ubrzano mijenjaju turistički standardi i kriteriji osobito nakon globalne pandemije.

- Vidjeli smo i sami da sve ono što je bilo prije dvije, tri godine više gotovo pa ne vrijedi. Ovaj se projekt prilagođava potrebama i gosta i stanovnika, ali i trendovima u turizmu s ciljem odgovornog i održivog upravljanja destinacijom - zaključio je Paleka.

U projektu se njeguje multidisciplinarnost te se svakoj destinaciji postupa potpuno individualizirano. IQM Destination inovacija je u Hrvatskoj, a trenutno se provodi na području Lošinja, Vodica, Šibenika, Raba, Cresa, Omiša, Pelješca, Korčule, Novalje i drugih destinacija.

- Projektne aktivnosti u Zadru u pravilu se provode najmanje tri godine, a uključivat će mjerenja, analize, edukacije, konzultacije i postavljanje standarda, odnosno temelja za daljnji razvoj održivosti i kvalitete destinacije - objasnila Cicarelli, odgovorna za segment privatnog smještaja.

image

tz zadar

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

- Svi oni koji se prijave na ovaj projekt dobit će s nama individualne razgovore kroz koje ćemo mjeriti kvalitetu njihovog objekta, pravit ćemo marketinške analize s uputama kako dalje unaprijediti njihov smještaj zbog bolje popunjenosti i boljih financijskih rezultata. Sigurni smo da ćemo ovim projektom povećati ukupnu kvalitetu turističke ponude na području grada – zaključila je Cicarelli.

Kako su istaknule za kraj temelj ovog projekta je održivi razvoj i odgovorni turizam, a to je prepoznao i najviši nivo svjetskog turizma: postale su 2020. pridružena članica Svjetske turističke federacije.

Projket po fazama

Tijekom provedbe projekt će prolaziti kroz najmanje pet segmenata.

Prvi korak je istraživanje i analiza tržišta koji uključuje početno mjerenje zadovoljstva stanovnika, dionika i gostiju.

Druga faza je razvoj turističkog proizvoda i postavljenje IQM Destination standarda. Sljedeći segment uključuje aktivno provođenje destinacijskog menadžmenta kroz suradnju javnih i privatnih institucija.

Četvrta faza uključuje individualne i grupne edukacije dionika te audit izvještaje. Posljednja faza projekta uključuje postavljanje indikatora održivog razvoja, odgovornog turizma te učinkovitog provođenja intergriranog upravljanja kvalitetom destinacije.

Upravo je mjerljivost ono što ovaj projekt čini posebnim, jer ima individualni pristup detinaciji, usmjeren na segmente turizma koji se u ovom trenutku u fokusu rješavanja izazova turizma Zadra.

 

10. svibanj 2024 12:47