StoryEditorOCM
4 kantunaJUTRO U 9. UDARNOJ

HDZ 7, SDP 3, Most 2, DP 2! U Sabor ušli: Erlić, Bilaver, Babić, Glasovac, Dragić, Biloglav i Matić. Sabina najbolja preferencijalno!

Piše I. N.
18. travnja 2024. - 09:11

HDZ u 9. Izbornoj jedinici ipak nije ispunio jedan od četiri svoja glavna cilja, kako je u izbornoj noći proglasivši pobjedu rekao predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta. Nakon više od 99 posto prebrojanih glasova HDZ i partneri osvojili su 7 mjesta, jedno manje od postavljenog cilja, tri mjesta je uzeo SDP s partnerima, a po dva mjesta zaslužili su Domovinski pokret i Most. Most je zapravo taj koji je HDZ-u uzeo jedna mandat u usporedbi s rezultatima iz 2020. godine.

Od zadarskih kandidata sa svih lista u 9. Izbornoj jedinci u Sabor ulaze: Šime Erlić, Josip Bilaver, Ante Babić (svih HDZ), Sabina Glasovac, Irena Dragić (SDP), Damir Biloglav (DP) i Ivan Matić (Most).

Zanimljivi su i preferencijalni glasovi birača za zadarske kandidate na listama u 7., 9. i 10. Izbornoj jedinci. 

Najviše osobnih glasova dobila je SDP-ovka Sabina Glasovac koja je kao nositeljica liste privukla 10.421 glas, odnosno 26,53 posto od ukupnog broja glasova za Rijeke pravde.

Na drugom mjestu po preferencijalnim glasovima je Šime Erlić koji je kao drugi na listi HDZ-a dobio 8.812 glasova, dok je treće mjesto zaslužio Damir Biloglav, prvi na listi Domovinskog pokreta  s ukupno 5.645 glasova.

Enio Meštrović na čelu liste Ričard nezavisni u 10. izbornoj jedinici dobio je 4326 preferencijalna glasa.

Na listi HDZ drugi po broju preferencijalnih glasova između pet zadarskih kandidata je Josip Bilaver s 2.854 glasa, treći je Jure Brižić, inače 12. na listi, s 1024 glasa, četvrti je dogradonačelnik Zadra Ante Babić s 872 glasa, a peta je Nikolina Baradić s 784 pojedinačna glasa.

HDZ-ovac Rade Šimičević, bivši saborski zastupnik, na listi u 7. Izbornoj jedinici dobio je 659 preferencijalna glasa.

Na listi Rijeke pravde Daniel Radeta je dobio 900 preferencijalnih glasova, a njegova kolegica u zadarskom Gradskom vijeću, Irena Dragić, koja je bila na trećem mjestu, 566 glasova. Dragić je ujedno prošla u Sabor. Zdenko Jukić iz stranke Centar na listi SDP-a osvojio je 143 preferencijalna glasa.

Ivan Marić iz Obrovca, drugi na listi Mosta, dobio je 506 preferencijalnih glasova te ušao u Sabor.

Gradski vijećnik Mate Lukić na listi HSP natjecao se na zadnjem 14. mjestu te je na koncu imao 342 preferencijalna glasa. 

Nezavisni županijski vijećnik Ivica Žuvela, drugi na listi Akcije za promjene u 9. izbornoj jedinici, dobio je 323 pojedinačna glasa.

30. travanj 2024 21:00