StoryEditorOCM
4 kantuna"SAS SAGA"

Radeta proziva Grad Zadar zbog građevinske dozvole za stambenjak mimo uvjeta iz plana, a Dukić to osporava. Tko će izvući deblji kraj?

Piše I. I.
26. travnja 2024. - 09:01

Nakon što je u ponedjeljak najavio da će u idućim danima "raskrinkati" nezakonito izdane građevinske dovole za projekte koji se rade u Zadru, gradski vijećnik Daniel Radeta (SDP) na svom je Facebook profilu krenuo objavljivati dijelove priče koji se tiču novogradnje na području bivšeg SAS-a uz ulicu Nikole Tesle. 

Radeta je u svom priopćenju istakno kako je to područje pod zaštitom i kako je za takva područja obavezna izrada UPU-a.

- Za područja pod zaštitom utvrđena je obveza izrada UPU-a, a zadnje izmjene i dopune Prostornog plana bile su na sjednici Gradskog vijeća 24.12.2019. na kojim su definirana ta područja pod zaštitiom. Na jednom od tih područja u Zadru, u tijeku je izgradnja zgrade s 40-tak stanova, poslovnim prostorima i garažama bez da je prethodno donesena Odluka o UPU-u za predmetni prostor i česticu. Nezakonita građevinska dozvola koja je izdana investitoru, izdana je u veljači, 2021. godine. Gradsko vijeće u periodu od 24.12.2019. godine, pa sve do danas, nije izglasalo niti je prethodno predložen ikakv UPU za područje na kojem se danas gradi, u utorak je napisao Radeta, a u srijedu objavio još jedan dio te priče gdje je naveo kako se radi o području bivšeg SAS-a gdje se gradi 40-ak stanova.

- Urbanistički plan uređenja za navedeno područje nije donesen, niti je isti ikada bio predložen na sjednicama Gradskog vijeća, što znači da na temelju ovih činjenica, građevinska dozvola za ovo područje bez usvojenog plana ne može biti izdana, niti se bez usvojenog plana na ovom području može graditi!, tvrdi Radeta. 

Ubrzo je stigao odgovor gradonačelnika Branka Dukića

- Građevinska dozvola koju taj vijećnik smatra nelegalnom izdana je sukladno lokacijskoj dozvoli koja je pak izdana u skladu sa  Zakonom o prostornom uređenju i lokacijskim uvjetima određenim Prostornim planom grada Zadra koji su bili na snazi u trenutku podnošenja zahtjeva stranke za izdavanje lokacijske dozvole.

Zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole podnesen je 24.4.2019., rješenje je doneseno 21.11.2019. a pravomoćna je postala 16.12.1019. godine. Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zadra kojom se uvela obveza izrade UPU-a za to područje donesena je na Gradskom vijeću i objavljenja u službenom glasniku Grada Zadra 24.12.2019. godine. Dakle, osam mjeseci nakon što je podnesen zahtjev.

Zahtjev za građevinsku dozvolu sukladno izdanoj lokacijskoj dozvoli i Zakonu o gradnji podnesen je 1.09.2020. a izdana je 20.01.2021. Građevinska dozvola je izdana u skladu s navedenom pravomoćnom lokacijskom dozvolom sukladno članku 111.  stavak 1. točka 3. Zakona o gradnji.

image

Lokacija na kojoj je Grad po Radeti dopustio stambenu izgradnju

/Cropix

Nakon izdavanja pravomoćne građevinske dozvole, odgovornost za izvođenje radova u skladu s izdanim dokumentom je u obvezi samog investitora, odgovorio je gradonačelnik Dukić. 

Radeta se nije zaustavio nakon ovog odgovora gradonačelnika pa je objavio još jedno priopćenje u kojem je naveo kako je ovakve odgovore od Dukića i očekivao. 

- S obzirom na očekivani odgovor gradonačelnika u pokušaju koji i dalje opravdava nezakonito izdanu građevinsku dozvolu, nastavljam s dokazima i argumentima po kojima ona nikada nije smjela biti izdana:

1) Lokacijska dozvola u ovakvim postupcima nema težinu po kojoj bi ona mogla zaobići uvjete PP-a za izdavanje građevinske dozvole, a osnovni uvjet kod izdavanja je izrada UPU-a koji je stupio na snagu PRIJE podnošenja zahtjeva i izdavanja navedene građevinske dozvole.

2) Ako u obzir uzmemo i Plan iz 2011. godine, jasno je kako niti lokacijska dozvola nije mogla biti izdana bez prethodno ostvarenih uvjeta po Prostornom Planu Grada Zadra

3) Jedan od osnovnih kriterija i uvjeta kod izdavanja građevinske dozvole je veličina čestice na kojoj se radi stambena zgrada, a prema Prostornom planu za navedeno područje (Zona veće gustoće SV) potrebno je minimalno 2.000 kvadrata za gradnju

4) Nezakonita građevinska dozvola je izdana za objedinjene čestice koja ne ispunjavaju osnovni uvjet SV zone, a zbroj kvadrata čestica je 1.563 kvadrata, dakle *NEDOVOLJNO*: - k.č. 3099/12 - 517 kvadrata; - k.č. 3099/1 - 1046 kvadrata, zaključio je Radeta.

26. travanj 2024 09:01