StoryEditorOCM
ĐiradaGRAN BOLERO

Tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana plesa u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla, evo programa

Piše Zadarski.hr
24. travnja 2024. - 09:07

Tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana plesa u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla proteže se kroz nekoliko dana u suradnji s drugim gradovima i kulturnim centrima, a svoj vrhunac dosiže 29. travnja izvedbom grandiozne predstave Gran Bolero u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar. Grad Zadar njeguje dugu tradiciju plesne umjetnosti, i pridružuje se dosljedno svake godine obilježavanju ovog, zaljubljenicima plesa, važnog datuma. Ovo je jubilarno, 25 obilježavanje ovog dana u Hrvatskoj i Zadru. Međunarodnim danom plesa nastoji se istaknuti i podsjetiti na vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme i probuditi one koji još nisu svjesni vrijednosti plesa i njegovog potencijala.

U svijetu se Međunarodni dan plesa slavi od 1982. godine na inicijativu Međunarodnog plesnog odbora (IDC) u sklopu Međunarodnog ITI (International theatre institute) centra. Jedna od glavnih zadaća IDC-a je stvaranje okvira za dijalog i suradnju svjetske plesne zajednice te promicanje plesne umjetnosti i jačanje njenog kulturnog i političkog položaja. U Hrvatskoj i Zadru od taj dan se obilježava od 1999. godine. Zadar ima velik broj plesnih grupa, škola, klubova koji se niz godina okupljaju na ovaj dan na predivnim zadarskim otvorenim pozornicama.

Zadarski plesni ansambl u koprodukciji s HNK Zadar dana 24. travnja izodi predstavu koreografkinje Matee Bilosnić koja nosi naziv 1518 u najstarijem kazalištu u Hrvatskoj koje je nedavno osnovan kao Javna ustanova Hvar 1612. Hvarsko kazalište izgrađeno je 1612. godine na prvom katu Arsenala, u središtu povijesne jezgre, i jedna je od najznačajnijih vojno-pomorskih zgrada svoje vrste na Mediteranu te je proglašena spomenikom najviše kategorije od nacionalnog značaja za Republiku Hrvatsku. Tema koja je obrađena u predstavi i također je povijesna, a odnosi se na fenomen beskonačnog plesanja koji se dogodio iz neobjašnjivih razloga prije pola tisućljeća u srednjoj Europi. U predstavi sudjeluju: Patricia Gospić, Bernarda Klarin, Nataša Kustura, Marija Pehar, Korina Oltran i Gendis Putri Kartini.

U nedjelju, 28. travnja Međunarodni dan plesa zadarski plesači obilježit će na Poljani pape Ivana Pavla II od 10 do 12:30 sati. Suorganizator je radio 057, a nastupit će uz Zadarski plesni ansambl s voditeljima Larom Stanin, Martinom Ružić, Patriciom Gospić i Korinom Oltran kao pokretačima inicijative, i Sportski plesni klub Bellus s voditeljicom Ines Dragović Pedić, Udruga TIM iz Preka i Ivona Kovačević, Studio 8 i voditeljica Stella Rončević, Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa s prezentaciom rada osnovne i srednje škole suvremenog plesa i klasičnog baleta. Njihovi nastavnici su Bernarda Klarin i Ana Tolić.

U ponedjeljak u Zagrebačkom plesnom centru u sklopu proslave dana plesa, prikazat će se plesni film Beštije Josipe Štulić rađen u kanjonu rijeke Bijele u okolici Zadra. Nastavljajući se na solo predstavu Beštija, ovaj video uradak uključuje kolektiv plesačica koje su u paralelnoj stvarnosti čarobnice, čuvarice i zaštitnice netaknute prirode. Stvaranje novih i poštivanje starih rituala poziva na mističnu ženstvenost, transcedentnost, beskrajnu otvorenost i tajnovitost istovremeno. Koncept i koreografiju potpisuje Josipa Štulić, a snimanje i montažu Vladimir Miketa. Autor glazbe je Frane Škara uz vokale zbora Fige. Kao sudionici projekta u filmu sudjeluju članice Zadarskog plesnog ansambla: Matea Bilosnić, Nataša Kustura, Natali Mahmić, Korina Oltran, Lucija Jurjević, Bernarda Klarin, Nina Pavić, Mia Šare, Maša Šimičević.

Centralno događenje je predstava Gran Bolero španjolskog koreografa Jesúsa Rubia Game u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla i EnKnap grupe iz Ljubljane, a koja će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar. Virtuoznost, strast i beskrajna energija odlike su predstave koja će oduševiti ne samo poznavaoce suvremene plesne umjetnosti već sve ljude otvorena srca. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kazališta za vrijeme radnog vremena.

Rad Zadarskog plesnog ansambla je podržan sredstvima Ministarstva Kulture i medija RH, Grada Zadra i Zaklade Kultura nova.

04. svibanj 2024 16:52