StoryEditorOCM
KalelargaDOBRA ENERGIJA

Zadarska udruga Adriatic OIE: „Osnivanje energetskih zajednica promjena su kojoj trebamo težiti, a uskoro će postati i sušta potreba!“

Piše Zadarski.hr
26. travnja 2024. - 16:34

Zadarska udruga Adriatic OIE ovoga tjedna sudjelovala je na konferenciji “Dobra energija – Energetske zajednice u fokusu” koja se, ususret današnjem Svjetskom danu obnovljivih izvora energije, održala u Zagrebu u organizaciji Zelene energetske zadruge (ZEZ) u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj.

Na konferenciji „Dobra energija“, uz predstavnike udruge Adriatic, okupilo se stotinjak domaćih i europskih stručnjaka i predstavnika institucija oko teme razvoja energetskih zajednica u Hrvatskoj, koje su prilika da se građani udruže i zajedno investiraju u proizvodnju vlastite energije.

Riječ je relativno novom konceptu, objašnjavaju iz udruge Adriatic: „Energetske zajednice u hrvatsko zakonodavstvo uvedene su 2021. godine, no od tada do danas u Hrvatskoj je osnovana samo jedna. Obzirom na ogroman potencijal koji naša država, a pogotovo Zadar i Dalmacija imaju, vjerujemo da je ovo tema i mogućnost koju je potrebno približiti građanima kako bismo ih potaknuli na energetsku neovisnost. U jeku ekoloških problema te poskupljenja energenata koje svi proživljavamo, vjerujemo da energetske zajednicu nisu samo pozitivna promjena kojoj trebamo težiti, već će uskoro postati i sušta potreba.“, poručuju iz udruge Adriatic OIE.

Energetske zajednice omogućuju građanima da samostalno proizvode, dijele i prodaju obnovljivu energiju. Iskustva u drugim europskim zemljama pokazuju da takav oblik ulaganja u obnovljivu energiju donosi višestruko veću korist lokalnoj zajednici od projekata vanjskih ulagača.

Ipak, iako je u Hrvatskoj takav model na papiru moguć, na njegovoj praktičnoj primjerni potrebno je raditi. Upravo s ciljem promicanja i razvoja energetski neovisnih zajednica osnovana je udruga Adriatic OIE – kako bi informirala građane te zagovarački djelovanja prema zakonodavcu da osnivanje energetskih zajednica postane jednostavnije i pristupačnije.

Udruga Adriatic OIE članica je i Foruma energetskih zajednica u Hrvatskoj koji okuplja organizacije i inicijative koje aktivno rade na osnivanju vlastite energetske zajednice ili na druge načine doprinose razvoju energetskih zajednica u Hrvatskoj. Forum je javnosti prvi put predstavljen na ovotjednoj konferenciji „Dobra energija – Energetske zajednice u fokusu“, gdje su članice potpisale povelju kojom su potvrdile “svoju namjeru aktivnog rada i suradnje na razvoju projekata građanske energije te uspostavi i stvaranju mreže lokalnih energetskih zajednica diljem Hrvatske koje će omogućiti svojim članovima pristup održivoj, obnovljivoj i cjenovno pristupačnoj energiji”.

07. svibanj 2024 17:19